De ce vrea Guvernul să știe tot ce cumpără cetățenii din România? Expert, despre e-Factura B2C: Există un risc pentru viața privată

laptop, lucru, site, munca, birou, ecran, retele de socializare, retele sociale, social media, plata, online, shopping, cumparaturi Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Statul român vrea să introducă obligația ca firmele să implementeze e-Factura și în relația cu consumatorii finali, de la 1 ianuarie 2025. Cum se traduce asta? Până acum, dacă aș fi cumpărat o mașină scumpă, statul român știa de la dealer că un consumator oarecare din România a cumpărat o mașină scumpă. Dar odată cu schimbarea, statul român va ști inclusiv numele consumatorului care a cumpărat mașina scumpă.

Până în prezent, e-Factura era implementată doar între companii și guvern (Business to Government – B2G) și între companii și alte companii (Business to Business – B2B), cea din urmă măsură intrând în vigoare chiar în acest an. Vinerea trecută, însă, fără dezbatere publică, Guvernul a adoptat o modificare prin care introduce e-Factura și în relația dintre companii și consumatorii finali (Business to Consumer – B2C).

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) avertizează că, prin această măsură, statul român va avea un control excesiv asupra modului în care un cetățean își cheltuie banii. De asemenea, Organizația spune că un efect al măsurii poate fi scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB). În plus, OFA UGIR spune că ar putea avea loc migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Loredana Mihăilă, expert fiscal, OFA UGIRDe ce vrea statul român să introducă o astfel de măsură? „Explicația logică este că cel mai probabil în urma măsurilor coercitive foarte abrupte, mult din activitatea din economia reală s-a mutat în zona gri și neagră. Se fac achiziții pe persoană fizică și se reintroduc în piață sub alte forme de comercializare. Intenția ar fi să identifice acele persoane care nu fac achiziții pe companii, ci pe persoană fizică, și să îi faci să declare”, afirmă într-un interviu pentru Economedia Loredana Mihăilă, vicepreședinte OFA UGIR, coordonator al domeniului Fiscalitate, expert contabil din anul 2002 și consultant fiscal din anul 2007, precum și expert judiciar specializat în fiscalitate.

Loredana Mihăilă spune că nu este normal ca ANAF să ceară informații despre achizițiile tuturor consumatorilor din România, pentru că are instrumente prin care poate identifica doar persoanele cu risc.

„Pentru a afla structura cumpărăturilor pentru acest tip de evaziune, de retragere a economiei în zona gri, ANAF are deja instrumente din codul de procedură fiscală. ANAF se poate adresa marilor retraileri distribuitori și poate cere achiziții pe structură persoană fizică – persoană juridică. Iar dacă eu ca persoană fizică primesc de la ANAF solicitare de informații, am obligativitatea să răspund. ANAF are informații să verifice acest segment și să îl gestioneze. Nu este normal ca pentru o zonă de evaziune, să pui obligație pentru toată lumea să declare achizițiile. Vorbim de un volum de date imens și este inutil.

În plus, expertul fiscal susține că aceste date pot fi stocate și nu pot fi cunoscute toate utilizările acestor date. „Există un risc pentru viața privată”, afirmă Mihăilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cand statul este reprezentat de niste politruci geniali, toti cei care au interese obcure isi fac de cap…
    Ca exemplu din trecut nea’Catzu a dat dreptul bancilor sa interogheze baza de date a evidentei populatiei…. sa stie si ei….

  2. De parca statul nu sunt tot mafiotii speciali din parlament, guvern, justitie, politie, servicii speciale, CCR, etc, care jefuiesc populatia discriminata sa-si cumpere masini scumpe, vile scumpe, vacante exotice, proprietati scumpe, bijuterii, etc.

  3. Din moment ce ai plătit cu cardul , băncile , retailerii și Google știu tot.
    Așa că , vrea statul să știe ce cumpărăm !? Nu mai avem viață privată de mult. Este o utopie ca in epoca informației sa mai speri la intimitate.
    Terminați cu lozincile !

    • Din moment ce ai platit cu cardul, bancile si Google stiu doar ca ai facut Ion Popescu a facut o achizitie de la Firma SRL.

      Doar Ion si Firma stiu ce contine exact acea achizitie.

      • Exact. Este ok sa stie Ion si firma si sa dea firma catre anaf ca a incasat de la ion x suma. Dar nu e ok sa stii ca CNP ul x a cumparat ace brice si carice si sa stochezi informatia intr o baza de date pe care nu poti garanta ca e in siguranta.

  4. Acum cativa ani o doamana din Germania ,(cetatean roman) a vandut in Romania o proprietate si trebuia sa ,declare cu acte doveditoare ca banii depusi in Banca ,erau dintr-o vanzare legala ,si nu era ceva iulegal ,Bancile au un fel de politai care pun intrebari :De cunde ai banii ?? C and va fi si in Romania asa ceva ,la comerciantii tuciurii dinn Pietele agro ,sau la manelistii cu aur mult la gat,, etc

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.