Un număr de 80.000 de retaileri şi 4.000 de producători şi importatori fac parte, la ora actuală, din proiectul RetuRo – Sistemul Garanţie Returnare (SGR), alături de autorităţi şi populaţie din ce în ce mai implicată, a declarat, joi, Gemma Webb, directoarea generală a RetuRo, într-o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Proiectul RetuRo este un proiect tânăr, cu doar şapte luni de la lansare. Un lucru fantastic la acest proiect este că toţi oamenii din România s-au implicat activ. Conştientizarea este uriaşă, vorbim de peste 90% conştientizare şi vedem, zi de zi, creşterea ratei de colectare într-un ritm fenomenal, ca o rată excepţională. Este un proiect extrem de complex, pentru că integrează toţi retailerii din toată ţara. Vorbim despre 80.000 de retaileri, 4.000 de producători şi importatori, despre implicarea autorităţilor şi a populaţiei. Aşadar, toate sunt integrate într-un singur sistem şi ceea ce îl pune în aplicare, practic cheia succesului, este infrastructura. SGR reprezintă un proiect uriaş, care pune bazele economiei structurale şi, evident, avem nevoie de o infrastructură uriaşă. Infrastructura se construieşte pentru ceva şi sortează toate aceste ambalaje, le sortează şi vinde acel material”, a afirmat Webb.

Şefa RetuRo a punctat, totodată, faptul că, în prezent, peste o mie de camioane colectează containerele cu deşeurile de ambalaje cu simbolul SGR.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Astăzi, avem propriile noastre fabrici. Avem patru fabrici construite, cu tehnologie de ultimă oră, de ultimă generaţie, pentru o funcţionare mai bună. De asemenea, peste 500 de angajaţi lucrează în aceste fabrici. Întrucât rata de colectare a ambalajelor a fost atât de mare, a trebuit să contractăm şi instalaţii temporare de sortare. La ora actuală, avem trei unităţi de sortare temporare contractate şi vom contracta altele pentru a ne ajuta să mergem mai departe, în următoarele două luni. Am pus, de asemenea, pe litoral, o instalaţie temporară de sortare cu camioane suplimentare. În prezent, avem peste o mie de camioane pe drum care colectează toate aceste containere. Sistemul funcţionează, însă nu e perfect. În fiecare zi avem probleme şi în fiecare zi colectăm acele reclamaţii să facem lucrurile să meargă mai bine. Cu siguranţă, sistemul va funcţiona şi mai bine”, a transmis Gemma Webb.

Potrivit datelor oficiale, 85% din cantitatea de ambalaje SGR returnate şi colectate de la consumatori, respectiv 29.000 de tone, au fost predate la reciclatori, în primele şase luni de funcţionare a Sistemului Garanţie-Returnare.

În perioada analizată, au fost puse pe piaţă de către producători 152.000 de tone de ambalaje, dintre care 34.000 de tone colectate de la lansarea sistemului, până la finalul lunii mai 2024.

RetuRo Sistem Garanţie Returnare este o companie non-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) – şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).