FOTO Mii de persoane protestează în toată țara împotriva e-TVA. Contabilii și economiștii reclamă „haos în legislaţia fiscală”

Protest eTVA, fiscal, legislatie fiscala, ANAF, contabili, economisti Sursa foto: Economedia / Isabella Pavel

Peste o mie de persoane, contabili și economiști, dar și antreprenori, protestează, luni, pentru a atrage atenţia asupra climatului economic marcat de „haos legislativ şi incertitudine fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.

Economedia a explicat aici miza e-TVA și de ce a aprins spiritele între mediul de afaceri și Guvern.

UPDATE Mărturii de la contabili bulversați de schimbări fiscale: „Se dau legi după legi aproape în fiecare zi” / Specialiștii reclamă lipsa infrastructurii și lipsa de colaborare umană cu ANAF și Finanțele

UPDATE Proteste au loc în mai multe orașe din țară.

Proteste în Oradea:

Protest eTVA
Sursa foto: Facebook / Ana Olar
Protest eTVA
Sursa foto: Facebook / Ana Olar

Proteste în Iași:

Peste 200 de antreprenori, contabili şi economişti au protestat luni în faţa Direcţiei Generale Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, nemulţumiţi fiind de măsurile fiscale adoptate de actuala guvernare în ultima jumătate de an. Protestul din Iași a fost organizat în același timp cu cel din București.

În timp ce scandau „fără e-factura!”, „eliminaţi e-TVA!”, „fără haos” protestatarii s-au plimbat prin faţa clădirii în care funcţionează Finanțele Iaşi, transmite Agerpres.

„Guvernanţii au intrat cu bocancii în vieţile noastre. Vrem şi noi predictibilitate din partea guvernanţilor. Nu se face corelarea între ce emitem noi şi ceea ce au ei în baza de date şi ne dau amenzi usturătoare. Ne închid afacerile, ne dau afară oameni. Asta se întâmplă de când cu e-factura, SPV”, a declarat un agent economic participant la protest.

Expertul contabil Adina Pascal a declarat, pentru AGERPRES, că nu se doreşte declanşarea unui conflict asemenea celui declanşat de profesori, atunci când au refuzat să intre la ore, ci să le fie ascultate nemulţumirile iar împreună cu guvernanţii să fie găsită o cale de mijloc.

„Am venit pentru eliminarea e-TVA, în primul rând, pentru că aceasta a fost pentru noi, contabilii, linia roşie. În al doilea rând, vrem dreptate. Vrem să fim şi noi consultaţi, vrem să se respecte Codul Fiscal, şi să avem şase luni înainte să se implementeze o lege. S-au obişnuit să dea legile vineri seara şi să le pună în aplicare de luni. Nu mai putem. Nu mai avem viaţă privată. Nu mai avem voie nici să naştem, nici să murim, decât după data de 25 a lunii. Schimbă termenele. Avem de depus pe 5, pe 10, pe 15, pe 25. Cinci zile avem voie la concedii pe an. Nu mai avem oameni, nu mai putem, vrem să fim respectaţi, să fim şi noi ascultaţi. Antreprenorii nu mai au forţă şi putere financiară să susţină toate taxele. Se vor închide toate firmele mici. Vrem să fim ascultaţi. Nu cerem bani, nu cerem nimic, doar respect”, a explicat expert contabilul Adina Pascal.

Proteste în Constanța:

May be an image of 13 people, crowd and text

Proteste în Timișoara:

https://www.facebook.com/groups/farahaosinlegislatiafiscala/posts/999079181762490/

Proteste în Bistrița:

May be an image of 11 people and text

UPDATE Protestatarii au ajuns în Piața Constituției, unde au sediul ANAF și Ministerul Finanțelor.

Protestatarii scandează „Fără ordonanțe date peste noapte”, „Nu monolog, vrem dialog”, „Eliminare, nu amânare”.

UPDATE Mulți dintre participanții la protestul din Capitalp sunt din provincie, din județe precum Bacău, Constanța, Alba Iulia, Craiova sau Timișoara.

UPDATE Contabilii şi economiştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor, după ce o delegaţie a protestatarilor a ieşit de la discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului.

„Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete – şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Potrivit acesteia, întâlnirea a avut loc cu doi consilieri de stat, unul dintre aceştia fiind Ovidiu-Nicolae Gheorghe, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

La 9:15 protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

UPDATE Peste 1.000 de persoane participă la protest.

Sursa foto: Facebook Laura Mogos

Știrea inițială

Protestul este organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) și are ca scop eliminarea e-TVA. De asemenea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunțat că se va alătura protestului.

Protestul, intitulat “Fără haos în legislaţia fiscală”, va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30. Contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, i-a invitat pe contabili la o discuție privind măsurile fiscale pe 8 iulie, începând cu ora 12:30, alături de reprezentanții ANAF.

Patronatul explica recent într-un comunicat că protestul “Fără haos în legislaţia fiscală” vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative. “Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze”, se menţiona în documentul transmis săptămâna trecută.

Potrivit sursei citate, un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii. Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice.

“Prin acest protest se solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare. Cerem respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile”, se mai arată în comunicat.

Citește și:

EXPLAINER Economedia: Miza TVA și de ce e-TVA a aprins spiritele între mediul de afaceri și Guvern

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: