Mărturii de la contabili bulversați de schimbări fiscale: „Se dau legi după legi aproape în fiecare zi” / Specialiștii reclamă lipsa infrastructurii și lipsa de colaborare umană cu ANAF și Finanțele

Protest eTVA, fiscal, legislatie fiscala, ANAF, contabili, economisti Sursa foto: Economedia / Isabella Pavel

După o istorie de petiții adresate statului, astăzi contabilii s-au strâns pentru prima oară pentru a protesta față ordonanțele referitoare la digitalizarea forțată a fiscalității, prin inițiative precum e-TVA. Aceștia se opun acum deoarece nu cred că suntem pregătiți și lucrurile se fac pe repede-înainte, dar nemulțumirile au apărut cu mult înainte.

„Capac ne-a pus acest e-TVA, dar nu este singura noastră problemă. Problemele sunt multe, pentru că este un haos în legislație”, ne spune Iolanda.

Am stat de vorbă cu oameni care au ieșit în piața Constituției pentru a protesta și am observat mai multe semnale de alarmă trase de contabili.

„De exemplu, Ministerul Finanțelor dădea deductibilitate la costul casei de marcat. Acum, deocamdată nu a specificat nimic, și, în general, când nu se specifică, înseamnă că de fapt nu se face.

Se dau legi după legi aproape în fiecare zi, nu cred că e zi în care să nu se schimbă. Aproape în fiecare zi sunt modificări la codul fiscal și asta ne bulversează.

Dacă este un antreprenor care are o mașină cu care transportă și are o problemă când face aceste schimbări, dacă își ia amendă de 25.000 lei, păi l-a terminat, l-a închis”, spune un contabil pentru Economedia.

Protestatarii sunt deranjați atât de lipsa infrastructurii fiscale, cât și de lipsa cooperării umane

„Păi mai întâi facem infrastructură și pe urmă cerem. La noi mai întâi se cere și pe urmă vedem ce va fi. Și nu merge pe nervii și ai contabililor și ai contribuabilului, chiar nu merge.

În plus, nu avem colaborare din partea ANAF-ului și Ministerului de Finanțe. Nu neapărat doar de infrastructură, vorbesc și de partea umană (dacă putem spune umană) din partea ANAF-ului, unde, pentru orice mică greșeală, pentru că se întâmplă și greșeli, tot timpul dau amenzi. Amenzile sunt foarte mari, deja nu se mai plătesc la jumătate, în 24-48h, 15 zile se plătesc doar amenzile întregi, nu se mai plătesc la jumătate și la e-TVA, la e-Transport cel puțin sunt niște amenzi infernale”, spune alt contabil.

I-am întrebat și despre utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a face digitalizarea mai eficientă, iar răspunsurile par să fie neîncrezătoare.

„Atât timp cât serverele ANAF-ului pică din doi în doi…never ever”, spune altul.

Citește și:

FOTO Mii de persoane protestează în toată țara împotriva e-TVA. Contabilii și economiștii reclamă „haos în legislaţia fiscală”

Comentarii

  1. Cei mai liniștiți sunt cei care lucrează în construcții la negru.Orice lucrare incepe cu 1000euro.Vrei contract? Nu mai lucrează. Reușești să faci contract? Afli că e în insolventa sau are alt obiect de activitate.Reclami la ITM că lucrează la negru? Primești răspuns că nu au fost văzuți.( Poate are legătură cu faptul că au lucrat pentru persoane nederanjabile)
    Strica? Nu sunt materialele lui.
    Te fura? Politia nu vine sa constate.Te.cheama după doi ani să închidă un dosar.
    Daca mai găsești câțiva tot din aceeași categorie, că să te duci la instanta, tu pari nebunul….
    Din punctul meu de vedere sunt ocrotiți acești “*profesioniști”.
    .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.