Haos la Tarom în plin sezon turistic. Zece zboruri anulate, după ce membri ai echipajului s-au declarat „inapți de zbor” / Ministrul Grindeanu dă un ultimatum conducerii companiei de stat

tarom Sursa foto: Facebook/Tarom

Mai multe zboruri ale companiei de stat TAROM, aflată pe pierderi de 16 ani consecutivi, au fost anulate luni după ce piloții au anunțat că ar fi bolnavi. Sindicatul nu a anunțat încă public un conflict de muncă, dar surse din interiorul companiei au declarat că e posibilă anunțarea unei greve. Luni dimineață, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat un ultimatum conducerii companiei.

UPDATE TAROM a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni al piloţilor, acesta fiind un semnal de alarmă împotriva condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie, potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR).

“Astăzi, piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condiţiilor actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. Această acţiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranţa pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp. (…) Această întrerupere a activităţii, deşi necesară, este regretabilă pentru pasagerii noştri. Înţelegem inconvenienţele cauzate şi ne exprimăm regretul pentru disconfortul şi discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind şi unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas. Acţiunile noastre sunt motivate de dorinţa de a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea serviciilor oferite, asigurând un mediu de lucru sigur şi demn pentru echipajul nostru”, se spune în comunicatul remis AGERPRES.

UPDATE – Site-ul Boarding Pass relatează că până la ora 18.00 fuseseră anulate 36 de zboruri TAROM, însă niciun zbor neregulat (charter).

Acelaşi site afirmă că impactul acestor anulări în bugetul companiei este de aproape un milion de euro, incluzând compensaţii acordate pasagerilor, cheltuielile generate de rambursarea biletelor de avion pentur pasagerii afectaţi de anulări care au ales să nu mai călătorească sau să-şi reprogrameze călătoriile, plata cazării şi, eventual rerutarea pasagerilor pe zboruri alternative.

UPDATE – Compania TAROM anunţă anularea a zeci de curse din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor. ”În conformitate cu reglementările internaţionale de aviaţie şi politicile interne stricte privind siguranţa zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloţilor au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea şi confortul pasagerilor şi a echipajului”, potrivit companiei.

Cursele anulate sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iaşi – Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul -Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 – Otopeni – Paris – Otopeni, ROT 415/6 -Otopeni – Madrid– Otopeni, ROT 291/2 – Otopeni – Sofia – Otopeni, ROT 643/4 – Otopeni – Cluj – Otopeni, ROT 703/4 – Otopeni – Iaşi – Otopeni, ROT 211/2 – Otopeni – Belgrad – Otopeni, ROT 627/8 – Otopeni – Oradea – Otopeni, ROT 383/4 – Otopeni – Paris– Otopeni, ROT 237/8 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 363/4 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 305/6 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT 607/8 – Otopeni – Timişoara – Otopeni. UPDATE -ROT 211/2 – Otopeni – Belgrad – Otopeni, ROT 627/8 – Otopeni – Oradea – Otopeni, ROT 383/4 – Otopeni – Paris– Otopeni, ROT 237/8 – Otopeni – Budapesta – Otopeni, ROT 363/4 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 305/6 – Otopeni – Frankfurt – Otopeni, ROT 607/8 – Otopeni – Timişoara – Otopeni

UPDATE: Sute de călători aflați în Aeroportul Otopeni sunt dezorientați după ce cursele Tarom au fost anulate în ultimul minut. Oamenii stau și așteaptă soluții de la compania de stat după ce mai mulți piloți au început o grevă de facto și au anulat zeci de zboruri.

UPDATE: Cezar Osiceanu, pilot Tarom, a explicat pentru G4Media ce se întâmplă la Tarom. El a spus că piloții și secunzii au salariile similare cu cele din 2007 și cer creșterea veniturilor. ”Ne-a ajuns cuțitul la os”, a spus el. El a spus că un pilot Tarom poate ajunge la 4.500 de euro/lună, mult mai puțin decât veniturile de circa 10.000 de euro/lună oferite de majoritatea companiilor private.

”Se va ajunge la un efect în cascadă, cu anularea unor chartere. De exemplu, s-a anulat cursa București – Baia Mare, care trebuie să ducă la Baia Mare și piloții pentru două chartere spre Antalya. Cum piloții nu vor mai ajunge la Baia Mare, nici charterele turistice din Baia Mare nu vor mai pleca”, a declarat Cezar Osiceanu pentru G4Media.

Osiceanu a spus că, potrivit Codul aerian, personalul navigant are dreptul să își ia liber 48 de ore pe motive de sănătate.


Știrea inițială

Tarom înregistrează pierderi financiare de 16 ani consecutiv, fiind o gaură neagră pentru bugetul României. Aceste pierderi sunt acoperite din taxele și impozitele plătite de contribuabili.

Tarom avea 1.182 de angajați în 2023 (ultimele date disponibile), și a încheiat anul 2022 cu o pierdere de 274 de milioane de lei.

Printre zborurile anulate se numără și cursa spre Paris în care urma să se afle o delegație guvernamentală ce urma să plece apoi spre Washington, spre summitul NATO, potrivit informațiilor Antena 3. Membrii guvernului au plecat în cele din urmă cu o aeronavă militară spre Paris.

Tarom a anunțat luni că anulează zece curse din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor.

„În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului.”, transmite compania.

Cursele anulate până acum sunt: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni – Iași-Otopeni, ROT621/2 – Otopeni – Oradea-Otopeni, ROT261/2 – Otopeni – Istanbul-Otopeni, ROT231/2 – Otopeni – Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 – Otopeni – Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 – Otopeni – Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 – Otopeni – Paris-Otopeni.

„Compania traversează astfel o situație fără precedent, iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de soluții și protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center și o parte dintre piloți și însoțitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operațională și iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activități s-a alocat deja personal suplimentar”, transmite compania.

Compania susține că prioritatea este să ofere alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. „Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile. Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor. Pentru informații suplimentare, pasagerii pot contacta centrul de suport TAROM la numerele de telefon: (004) 021 9978, (004) 0800500 131 (TelVerde), (004) 0371 529 000 sau pe oricare dintre adresele de email: contact@tarom.ro, rezervari@tarom.ro”, a mai transmis compania.

Tabloul zborurilor pe Aeroportul Otopeni, luni dimineață:

 

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis că a solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală.

„Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor! De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM. Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM! Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, a transmis Grindeanu.

În luna mai, pentru a salva compania de stat deja celebră pentru ineficiență și nepotism, guvernul a aprobat un ajutor de stat pentru TAROM de aproape 100 de milioane de Euro.

Tarom e condusă de directorul general Costin Iordache.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De ce trebuie să finanțăm de la buget această companie falimentară ?
    Brand de țară ! RAHAT !
    Vândută , privatizată , trebuie găsită o soluție pentru eliminarea pierderilor constante
    cauzate de această companie .
    Și celor de la Tarom , să se ducă in privat unde sunt salarii mai mari . Obligațiile cum sunt ?
    Dacă pleacă personalul , se rezolvă problema . Tarom se desființează prin implozie.

  2. In mafia, coruptia si terorismul actual, corect ar fi sa zboare sarlatanul Ciolacu, nu pilotii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.