S&P: Instabilitatea legislativă din Franța ar putea afecta ratingul țării

paris franta Sursa foto: Pexels / Chris Molloy

Parlamentul suspendat din Franţa va complica probabil luarea deciziilor în ţară, a apreciat luni agenţia de evaluare financiară S&P Global, avertizând că ar putea retrograda din nou ratingul în cazul unei slăbiciuni susţinute a creşterii economice, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Parlamentul suspendat este cel în componenţa căruia intră mai multe partide, iar niciunul dintre ele nu a întrunit la alegeri un număr suficient de mare de voturi, pentru a face majoritatea (n. red).

După al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa, extrema dreaptă a obţinut un scor sub aşteptări, iar stânga s-a plasat pe primul loc, însă nicio forţă politică nu deţine majoritatea.Acum Franţa se confruntă cu negocieri dificile pentru formarea unui guvern, după ce creşterea surprinzătoare a stângii în alegerile de duminică a blocat încercările lui Marine Le Pen de a aduce la putere extrema dreaptă.

“Ratingul suveran de credit ‘AA-/A-1+’ atribuit Franţei va fi sub presiune, dacă avansul economiei va fi sub previziunile noastre o perioadă îndelungată”, se arată într-un document al S&P privind alegerile.

“Ori dacă Franţa nu-şi poate reduce deficitul bugetar ridicat şi dacă ponderea plăţii dobânzilor din veniturile guvernamentale creşte dincolo de actualele aşteptări ale S&P”, avertizează agenţia de evaluare financiară, care recent a retrogradat ratingul suveran al Franţei.

Şi Moody’s apreciase luna trecută că decizia preşedintelui Franţei de a cere organizarea de alegeri anticipate reprezintă un element negativ pentru ratingul suveran al ţării.

“Alegerile anticipate cresc riscurile la adresa consolidării fiscale”, a transmis Moody’s într-un comunicat, în care le apreciază drept “un factor negativ” la adresa ratingului suveran Aa2 atribuit Franţei, care este cu o treaptă peste calificativele acordate acesteia de celelalte două mari agenţii de evaluare, Fitch şi S&P Global.

“Potenţiala instabilitate politică este un risc de credit, dat fiind contextul fiscal dificil pe care următorul guvern îl va moşteni”, a adăugat Moody’s, precizând că actuala perspectivă “stabilă” asociată ratingului suveran al Franţei ar putea fi revizuită la “negativă”, dacă indicatorii de îndatorare vor continua să se înrăutăţească.

În comunicatul său, Moody’s atrage atenţia asupra faptului că povara datoriei suverane a Franţei, care a depăşit deja 110% din PIB, este mai mare decât a altor ţări care beneficiază de un rating similar Aa2 şi a cunoscut o creştere aproape continuă începând din anii 1970, în contextul unor deficite bugetare structurale mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: