Hidroelectrica a semnat contractul de peste 200 de milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, după șase încercări eșuate

vidraru_2

Contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, investiție de peste 200 de milioane de euro, a fost semnat marți, în județul Argeș, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Amenajarea Hidroenergetică Vidraru este una dintre cele mai importante și strategice investiții în infrastructura energetică din România.

Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Vidraru către singura asociere care a depus ofertă, respectiv asocierea Electromontaj (lider)/ Butan Grup/ Koncar Engineering.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Privesc cu multă încredere în viitor, pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit și nu a construit într-un ritm mai susținut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiți în tot ceea ce înseamnă infrastructuri critice de transport, energie, sănătate și în IT, iar investiția de azi, de retehnologizarea și amenajarea hidrotehnicii de la Vidraru, de peste 200 de milioane de euro, este unul dintre obiectivele esențiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiție ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești, să putem obține energie verde într-un mod și mai eficient pe termen lung”, a declarat premierul Ciolacu la Hidrocentrala Vidraru.

Ministrul Energiei a subliniat, la rândul său, importanța retehnologizării unui obiectiv energetic strategic. „Vreau să vă felicit că ați reușit semnarea acestui contract, a șasea oară a fost cu noroc, deci a șasea licitație s-a atribuit (…). De asemenea, vineri a fost un an de la listarea Hidroelectrica, un moment foarte important (…). Cred că ceea ce s-a întâmplat aici, și în anii ’60 și ceea ce dumneavoastră ați reușit acum, dacă ar fi să caracterizez printr-un singur cuvânt, ar fi asumare (…). V-ați asumat să înaintați cu acest proiect, pentru că prea mulți ani de zile lucrurile nu s-au făcut, pentru că întotdeauna e mai simplu să spui ”nu se poate””, a spus Sebastian Burduja.

„După 58 de ani de funcționare a acestei centrale, una dintre principalele centrale prin care facem echilibrarea de sistem (…), se semnează primul contract de retehnologizare. (…) Responsabilitatea noastră este să construim ceva și cred că cea mai mare mândrie a noastră este să lăsăm ceva în urmă”, a afirmat și Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Retehnologizarea Vidraru a fost încercată de cinci ori, din 2016 până în prezent. Precedentele cinci au eșuat din cauza neconformității ofertelor primite. Aceasta a fost a șasea procedură de licitație pentru hidrocentrala Vidraru. La anterioara licitație, tot acest consorțiu a depus ofertă, care a fost declarată, într-un final, neconformă. Între timp hidrocentrala a continuat să se deterioreze. Această unitate este importantă pentru tot Sistemul Energetic Național, întrucât participă la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem.

De precizat, suma prevăzută de Hidroelectrica pentru această procedură a tot crescut, de-a lungul timpului.

Electromontaj este o companie românească de construcții montaj, lider pe piața construcțiilor energetice din România, potrivit propriei descrieri. Din grup fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica și Hidroconstrucția. Din grup mai face parte și Stația de Încercări Stâlpi, din București, destinată testării stâlpilor de înaltă tensiune.

Butan Grup este tot o companie românească specializată în proiectarea, fabricația, montajul și punerea în funcțiune, în principal, a instalațiilor de ridicat. Koncar este un grup industrial din Croația cu o istorie de peste 100 de ani care are peste 5.000 de angajați. Potrivit propriei descrieri, operațiunile de livrare de produse, servicii și soluții sunt axate în patru mari sectoare: generarea de energie, transport și distribuție de energie, soluții și infrastructură feroviară și soluții și platforme digitale.

Lucrările de retehnologizare presupun proiectare, testare, fabricare/procurare, ambalare, transport, livrare, demontarea echipamente existente, montarea echipamentelor și instalațiilor noi sau modernizate, reabilitarea echipamentelor mecanice, executare probe și verificări în fabrică și în amplasament, punere în funcțiune. Tot contractul este pe 90 de luni, inclusiv garanția acordată lucrărilor. Centrala Vidraru, de pe Argeș, este una dintre cele mai mari hidrocentrale din țară (220 MW –  putere instalată).

AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din România, iar centrala, cu o putere instalată de 220 MW, joacă un rol deosebit de important pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem. Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh.

Károly Borbély, CEO Hidroelectrica, a declarat: „Atribuirea acestui contract reprezintă un pas important pentru modernizarea și eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescută de producție a energiei regenerabile, dar și un impact pozitiv asupra stabilității rețelei energetice naționale. Suntem încrezători că parteneriatul cu Electromontaj și asociații săi va aduce rezultate remarcabile. Această investiție majoră subliniază angajamentul Hidroelectrica de a moderniza și optimiza capacitățile sale de producție, asigurând astfel o contribuție semnificativă la obiectivele naționale și europene de energie regenerabilă și sustenabilitate.”

La rândul său, Bogdan Badea, director de investiții al Hidroelectrica, a subliniat: „Succesul pe care îl marcăm vine ca rezultat al unei analize de profunzime a pieței care a permis înțelegerea cauzelor care au blocat anterior investițiile majore la Vidrau. Am actualizat indicatorii la valorile corecte, am ascultat și am înțeles provocările ridicate pentru eventualii contractanți de un proiect de asemenea anvergură și am flexibilizat anumiți parametri astfel încât demersul să devină realizabil.

Proiectul de retehnologizare a Vidraru este unul complex și ambițios, implicând tehnologii de ultimă generație și soluții inovatoare. Așteptăm cu nerăbdare să începem lucrările și să vedem impactul pozitiv pe termen lung asupra producției de energie și asupra mediului înconjurător. Mulțumim echipei noastre și partenerilor pentru eforturile depuse până acum și suntem pregătiți să ducem acest proiect la bun sfârșit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu sumele de bani spalate sunt relevante ci parametrii tehnici modificati prin modernizare trebuie prezentati, daca nu sunt secretizati.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.