Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la deschiderea un depozit automatizat PepsiCo, care marchează finalizarea unui proiect de investiţii în valoare de peste 100 milioane de dolari, unde a declarat că şi-ar dori să cunoască secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2000%, al companiei.
„Pentru că vorbim de viitor, dacă doriți public și în particular, mi-aș dori să îmi spuneți și mie secretul creșterii de profit de anul trecut de peste 2000%. Dacă ar mai fi 10 mari investitori cu asemenea profit, am făcut socotelile, bugetul meu de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”, a declarat el.
De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că și-ar dori ca astfel de companii să se concentreze pe viitor pe produse cu mai puțin zahăr sau sare.
„Oricât de mult v-ați lăuda, cu certitudine nu veți uita și nu ați uitat faptul că Guvernul pe care îl conduc cu actualul ministru al Finanțelor, suntem cei care au taxat suplimentar produsele care au conținut mare de zahăr și sunt conștient de acest lucru. Deși cred că îl voi îndurera pe domnul ministru al Finanțelor, eu vă rog să vă concentrați pe băuturi cu mai puțin zahăr și evident pe chipsuri cu mai puțină sare. Sunt convins că asemenea produse vor găsi în viitor cumpărături deoarece consumatorii români devin tot mai atenți la impactul acestor produse asupra sănătății lor”, a spus el.
Premierul a precizat că și-ar dori ca în scurt timp să fie nevoit să constate „că această măsură de impozitare suplimentare a produselor cu mult zahăr să nu mai aibă conținut și niciun impact bugetar”.
Datele financiare arată că PepsiCo a realizat anul trecut un profit net de 90,5 milioane de lei, în creștere cu 2086% față de 2022.
Această creștere se explică prin faptul că în 2022 profitul net al companiei a scăzut puternic în 2022, la 4,1 milioane lei, de la peste 66 milioane de lei în 2021.
Astfel, pornind de la o bază mică, creșterea de profit este foarte mare.
PepsiCo a investit în ultimii doi ani circa 100 de milioane de euro în România și acest lucru poate fi o explicație pentru scăderile anterioare de profit, deși pot exista și alte motive.