Job-uri de sezon: Românii pot găsi un loc de muncă de vară pe litoral sau în orașele cu festivaluri, în magazine, call-centere sau în străinătate. Cât poate câștiga un recepționar pe litoral sau un barista din București?

terasa chelner Sursa foto: Dreamstime.com
Pe litoral, în stațiunile montane, în marile orașe unde se desfășoară festivaluri, dar și în afara țării – sute de locuri de muncă sezoniere sunt disponibile în această perioadă. Economedia vă prezintă care sunt cele mai populare domenii, dar și salariile medii care se oferă pe timp de vară, conform datelor transmise de platforme de job-uri cu astfel de oferte. Job-urile de livratori au luat avânt, dar tot de sezon sunt și ofertele de programe de internship și practică, dedicate exclusiv studenților și absolvenților.
tineri, adolescenti, tinerete, tanar, lucru, job, birou, brainstorming, munca, serviciu
sursa foto: Pexels/ Fox
Conform datelor transmise la solicitarea Economiedia de platforma BestJobs, joburi sezoniere se găsesc în această perioadă mai ales în sectorul HoReCa, pe litoral, în zona stațiunilor montane, dar și în marile orașe unde se desfășoară festivaluri și evenimente, cum ar fi Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, sau București. Cele mai solicitate roluri sunt de: barman, ospătar și ajutor de ospătar, camerist(ă), recepționer, barista, dar și roluri conexe precum ghid turistic, animator și supraveghetor pentru copii.

“Jobul de livrator sau curier a luat amploare în ultimii ani și rămâne unul dintre cele mai flexibile joburi, ușor de accesat și de multe ori ales ca un job “de vară”. Retail, call center/suport, vânzări sau administrativ/secretariat sunt de asemenea, domenii în care pe perioada verii mai ales, apar joburi entry-level, pentru a atrage studenții, proaspeții absolvenți sau chiar liceenii”, spune Ana Vișian, marketing manager la Bestjobs.

Tot în categoria joburi sezoniere se înscriu și programele de internship și practică, dedicate exclusiv studenților și absolvenților, iar aici domeniile și specializările sunt mai complexe: inginerie, IT, banking, marketing. Oportunitățile vin mai ales din partea companiilor mari din București, Timișoara și Cluj.

În HoReCa, salariile medii nete pornesc de la 550-600 euro în funcție de locație, rol sau program, la care se adaugă bacșișul, artă datele Bestjobs.

barista cafea
Sursa foto: Unsplash / Brooke Cagle

Spre exemplu, un recepționer pe litoral poate câștiga de la 700 euro până la 1.000 euro net/lună, iar un barista în Craiova sau în alte orașe din afara Bucureștiului, între 500-600 euro net/lună. În București, un astfel de loc de muncă poate aduce până la 800 euro net/lună. Un ospătar, la nivel național, se încadrează într-o medie salarială de 900 euro net/lună.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cum a evoluat oferta față de anul trecut? “Volumul de joburi este la același nivel ca cel din iunie-iulie anul trecut, cu o ușoară creștere de 4-5%, însă sub anul 2022 cu 8-10% pe anumite domenii. Joburile în retail au o creștere semnificativă de la an la an, la nivel național urban mediu și mic – de exemplu, rolurile de lucrător comercial, casier, manager de raion sau magazin”, completează Vișian.

În ceea ce privește nivelul salarialului mediu pe cele mai multe domenii, în prima jumătate a anului comparativ cu aceeași perioadă din 2023, datele platformei arată o creștere de 10-15%.  Se pune un accent mai mare pe beneficiile extrasalariale: mai multe zile de concediu sau bonuri de masă de valoare mai mare.

Jucătorii din piața muncii spun că activitatea de recrutare nu a luat pauză pe timp de vară. “Interesul candidaților vara aceasta pentru un prim job sau schimbarea jobului este foarte mare. Vedem o creștere în înscrieri de 35% pentru luna iunie versus iunie 2023, iar pentru luna iulie primele semnale sunt că va depăși cu 40% anul anterior. Creșterea de aplicanți de la an la an, chiar dacă vorbim de o perioadă de vară în care am aștepta mai degrabă o stagnare, este determinată și de trendul joburilor cu SalariuLaVedere, din ce în ce mai mulți angajatori (40-45%) afișează în anunțul de angajare marja salarială în care se încadrează rolul”, transmit reprezentanții BestJobs.

Locuri de muncă în retail și turism la noi, dar și în Arabia Saudită sau în Finlanda

Și pe platforma eJobs, doar în ultima lună au fost postate aproape 1.000 de joburi sezoniere. Dintre acestea, cam jumătate (51,8%) sunt posturi fixe pentru România, 36,8% pentru străinătate, iar 11,5% remote. Cele mai multe sunt scoase de angajatorii din retail, turism, industria alimentară, call center / BPO și transport / logistică. Pe plan extern, cele mai multe aparțin angajatorilor din Arabia Saudită, Finlanda, Grecia, UAE, Austria și Norvegia.
În acest moment, pe platformă sunt disponibile 500 de joburi sezoniere. “Vorbim despre locuri de muncă precum lucrători comerciali, șoferi, personal hotelier, barmani, ospătari, merchandiseri, bucătari”, au transmis reprezentanții eJobs pentru Economedia.
Sursa foto: Dreamstime.com
În ceea ce privește salariile pentru locuri de muncă sezoniere, media netă la nivel național e de 4.000 lei, conform datelor platformei eJobs. În Turism și industria alimentară, media e de 3800 de lei,  în timp ce în transport / logistică ajunge la 4.500 lei.

Un Top de salarii de joburi de vară

Salariu mediu net/lună, la nivel național, din ofertele afișate de angajatori pe Bestjobs:

  • Operator relații cu clienții (call center) – 900-1.200 euro (dacă implică și o limbă străină mai puțin comună, poate crește până la 1.500 euro/lună
  • Bucătar ~ 1000-1200 euro
  • Livrator ~ 1000-1200 euro
  • Ospătar ~ 900-1200 euro
  • Recepționer ~ 700-1.000 euro
  • Consultant vânzări în magazin ~ 700-900 euro
  • Lucrător comercial ~ 600-800 euro
  • Barista ~ 500-600 euro
  • Internship sau program de practică plătit – pachetul este de obicei un mix între minim/mediu pe economie, în funcție de domeniu și program, și beneficii precum cursuri, acces la platforme de învățare.
  • Voluntar festival sau eveniment cultural – pachetul de beneficii e de obicei nemonetar și constă în diverse bunuri și produse și acces special în cadrul evenimentului.

Sursa foto: Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: