Von der Leyen pierde procesul privind transparența contractelor de vaccinuri în fața instanței supreme a UE / Decizia vine cu o zi înainte de votul deputaților europeni care vor alege joi viitorul șef al Comisiei Europene/ UPDATE Iohannis și-a arătat disponibilitatea de a candida – surse

ursula von der leyen, comisia europeana, bruxelles, consiliul european Sursa foto: European Council

Tribunalul Uniunii Europene a decis astăzi că Comisia Europeană nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul Covid-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor, relatează Politico.

Hotărârea mult așteptată vine cu doar o zi înainte de un vot decisiv pentru Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină joi sprijinul a 361 de deputați europeni pentru a fi reconfirmată în fruntea Comisiei Europene.

  • UPDATE 16.28: Comisia Europeană arată într-un comunicat după decizia justiției europene că ”în această etapă, Comisia își rezervă dreptul de a lua în calcul opțiunile juridice disponibile (…) Tribunalul a confirmat dreptul Comisiei de a acorda doar un acces parțial la aceste informații. Acesta nu a admis decât în parte acțiunea cu privire la două aspecte”. Citește aici comunicatul integral al Comisiei Europene
  • UPDATE 12.48 Siegfried Mureșan: ”Ca vicepreședinte al Partidului Popular European, infirm zvonurile apărute în presa din România conform cărora ar fi existat o ședință de criză a Partidului Popular European. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are sprijinul pentru un nou mandat din partea unei coaliții de partide proeuropene, sub conducerea Partidului Popular European, din care mai fac parte Socialiștii Europeni și Grupul Renew. De asemenea, vor veni voturi adiționale și de la alte grupuri politice, mai ales de la Grupul Verzilor.  Votul va avea loc mâine. Suntem încrezători, avem voturile, avem majoritate. Nu există situație de criză, nu a existat o ședință de criză.”
  • UPDATE 12.06 PPE a organizat miercuri o ședință de criză (restrânsă, informală) pentru a pregăti un scenariu alternativ în cazul în care Von der Leyen ar pica la votul de joi, 18 iulie. Potrivit surselor G4Media.ro, liderii PPE ar fi sondat în grupul politic cine ar fi pontențial canidat în locul actualei președinte a Comisiei Europene. Și-ar exprimat disponibilitatea premierul Croației, Andrej Plenković și președintele României, Klaus Iohannis. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis ar fi declinat această ofertă. Păstrarea șefiei Comisiei Europene reprezintă o miză importantă pentru PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

Cazul a fost prezentat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri Covid-19 în 2021.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Comisia a fost de acord doar să ofere acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate. Deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță din cauza refuzului.

Miercuri, cea mai înaltă instanță administrativă a UE a decis că decizia Comisiei de a redacta secțiuni ale acordurilor conține „nereguli”. Aceasta a constatat că Comisia „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina de fapt interesele comerciale ale întreprinderilor respective”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: