Premierul Ciolacu spune că va urma o negociere cu Comisia Europeană, privind deficitul bugetar al României

deficit Foto: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a precizat marţi că anul trecut România s-a încadrat în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană. El susține că atingerea țintei de deficit de 3% anul acesta s-ar putea face doar cu “costul” opririi investițiilor. Totuşi, Ciolacu a subliniat că nu va opri investiţiile și a menționat că va urma o negociere cu Comisia Europeană, privind deficitul bugetar al României, conform News.ro. Acesta a mai transmis că actuala coaliție de guvernare a stabilit că nu va mări TVA, până la 1 septembrie.

”Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile. În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, unde cofinanţarea 2016-2020 unde am închis cu sută la sută fonduri atrase. Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro. Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, de exemplu autostrada Moldovei. Avem bani europeni 50 la sută, 50 la sută vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentri România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65 din 3,6 parcă suntem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii. (…) Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de de zvoltare a României şi a considerat un risc pentru plasament în România”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Premierul a afirmat că va urma o negociere cu Comisia Europeană, privind deficitul bugetar al României.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. Va fi o negociere. Din punctul meu de vedere vom încerca să avem acordul de reintrare în… prefer să mă întrebaţi zilnic de deficit şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a arătat că PSD a lăsat guvernarea când România avea un deficit bugetar de 3 la sută şi a preluat apoi guvernarea cu un deficit de peste 6 la sută.

”În coaliţie am avut o discuţie foarte clară că nu vom mări TVA, până la 1 septembrie. Domnul ministru îşi face planul cu tehnicul de la minister. E normal că în această perioadă domnul ministru discută cu tehnicul de la Comisie”, a afirmat Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: