România a depășit momentul de tensiune în piața de energie, care a ținut două săptămâni, corespunzător vremii caniculare, caracterizat prin prețuri uriașe de piață și importuri masive care să susțină un consum insuficient acoperit de producția internă. Seara, la ora 21.00, s-a înregistrat recordul ultimilor doi ani în piața spot – 920 de euro/MW. De asemenea, la consumuri maximale de 8.400 MW, circa 2.200 MW veneau din import.
Acum, cu temperaturi mai mici, piața s-a calmat. Pe vârful de consum, acum, prețul spot a scăzut la 200 euro/MW iar, la prânz, ora 13.00, avem doar 12 euro/MW, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Importurile rămân însă o componentă importantă în piață, pe aproape toate intervalele orare noi fiind net importatori de curent din Bulgaria și Ungaria.
Piața s-a mai calmat și pentru că avem aport mare de energii regenerabile, eolian și solar, care, fiind cele mai ieftine, dau și prețul în jos. În plus, nemafiind presiune pe Sistemul Energetic Național, producția de electricitate din cărbune a scăzut. Azi termo pe cărbune produce până în 800 MWh, de la 1.200 MWh, acum două săptămâni. Cea mai mare producție internă vine de la nuclear – 1.300 MWh. Apele se păstrează pe la 1.000 MWh pentru că Hidroelectrica, nemaifiind nevoie să meargă la capacitate maximă ca să regleze SEN, păstrează apa din lacuri pentru la iarnă. De asemenea, este și subcapacitată din cauza mentenanțelor la agregate de la Porțile de Fier 1.