Marina di Pescoluse din Lecce. Cinque Vele Beach Club este, conform unui sondaj făcut în Italia cea mai scumpă plajă din peninsulă.
Aici, un foișor, pentru o zi, pentru două persoane în “zona exclusivistă”, în luna august, costă 652 de euro, scrie Corriere della Sera. Prețul include paturi king-size, prosoape de plajă, fructe și șampanie și majordom.
Există însă și varianta ”low cost”: o umbrelă de plajă și două șezlonguri cu saltea în “zona de relaxare”, în primul rând, rezervate cu o seară înainte online costă 124,20 EUR .
“Noi, cu tot cu reducere am cheltuit 145,80 euro, cu trei șezlonguri și o umbrelă. Sincer, am fost prost sfătuiți: accesul la mare nu este ușor”, protestează Attilio, 38 de ani, un carabinier din Veneto, unde locuiește cu soția sa Shaila, estetician, și fiul lor adolescent.
El se referă la pietrele care umplu țărmul pe o mare parte din plajă și care, din păcate, fac ravagii pe o lungă porțiune, făcând impracticabil accesul la apă fără pantofi de plastic.
”Să nu mai vorbim de marea de culoarea Gangelui, pe care singurul inculpat este Sirocco-ul care a suflat în aceste zile”, notează jurnaliștii italieni.
Judecata familiei milaneze care ocupă un foișor în zona exclusivistă, plus o umbrelă în zona de relaxare, este alta. Tata, mama, două fiice, un iubit, câinele: pentru două zile au cheltuit 1.200 de euro.
Doamna explică: “Noi nu suntem aventurieri, aici avem restaurant, dușuri calde și reci, parc verde, spa, parcare. Ne-au oferit chiar și șampanie. Dacă vreți să cheltuiți mai puțin, puteți merge în altă parte: în Otranto un foișor costă la un sfert, cât e aici”, explică ea.
Angajații de aici sunt în număr de 34: cam unul la fiecare trei oaspeți. Iar cheltuielile nu trebuie să fie mici, dacă ne gândim că în 2022 (ultimul bilanț disponibil) veniturile au fost puțin peste un milion de euro, dar profitul 20.733 de euro.
”Anul trecut am cheltuit 150.000 de euro pe nisip, dar a fost de puțin folos” spune băiatul care servește sticla de apă de jumătate de litru din interiorul unei încântătoare pungi transparente plină cu gheață (2,50 euro, față de 2,60 la aeroportul din Brindisi).
Pentru prânz la restaurant rezervările sunt obligatorii. La cele 10 mese rotunde stau mai ales familii cu copii mici, și sunt toți străini. În cele 4 pătrate, mai mici, cupluri și persoane singure.
O porție de Tigliolini de casă cu midii și pesto de fistic plus o farfurie de fructe și o sticlă de apă costă 38,50 euro.
Francezii Walter și Natalie, veniți aici cu fiica lor, au cheltuit 260 de euro, dar au mâncat pește proaspăt.
El este chirurg ortoped: “Toată lumea numește această zonă Maldivele din Salento, când am ajuns parcarea era goală. Nu aveam rezervare, am plătit 120 de euro”.
Jurnaliștii italieni fac o simulare, pentru a vedea la câți bani s-ar ridica costul total de aici: un foișor pentru două persoane, plus două aperitive Salento, plus “experiența wellness” (masaj și baie cu hidromasaj), în total 932 de euro. Adăugați un mic prânz cu două aperitive și două prime feluri bune (tagliolini de homar, 35 de euro, mi s-a părut fabulos), apă și Negroamaro rosé și ajungem în jur de 150. Ziua imaginară trece bine de o mie de euro. Categoric în afara bugetului.