Familia Topolinski începe lucrările de construcție pentru un proiect rezidențial de 1 miliard de euro/ Cine este Michael Topolinski, investitorul imobiliar canadian care a făcut afaceri cu statul în România

SkyLight Residence

InteRo Property Development, companie deținută de familia de investitori canadieni Topolinski, începe lucrările de construcție la proiectul său mixt SkyLight Residence, în valoare de 1 miliard de euro, situat în zona Obor, proiect ce va avea, la finalizare, o suprafață totală construită de 486.000 mp și aproape 28.000 mp de spații verzi și parcuri pentru cartier, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

„Faza 1 a Proiectului cuprinde 551 de apartamente în 7 blocuri. Întrucât ritmul lucrărilor de construcție va accelera până la sfârșitul acestui an, dezvoltatorul își propune ca primii rezidenți să se poată muta în complex în 2027. Proiectul cuprinde aproape 28.000 mp de spații verzi – echivalentul unui parc de dimensiuni medii, reprezentând peste 35% din suprafața de teren a proiectului, față de procentul de 30% impus de lege. Locuitorii vor avea acces la parcuri private în suprafață totală de 9.000 mp și un parc public de 7.000 mp, care va face legătura între Parcul Bucur Obor și un nou parc de 3 hectare ce va fi construit în cadrul proiectului de revitalizare a terenului CFR învecinat. Alte spații verzi în suprafață de 12.000 mp vor fi realizate în cadrul proiectului. De asemenea, InteRo Property Development s-a angajat să planteze 1.000 de copaci de mari dimensiuni în zonă”, potrivit comunicatului de presă.

„După achitarea ultimei tranșe de 12,5 milioane euro în data de 31 iulie 2024, familia Topolinski a dobândit dreptul de proprietate asupra întregului teren în suprafață de 10 hectare din zona Obor, care este în prezent evaluat la 120 de milioane de Euro. Suntem entuziasmați să lansăm cel mai reprezentativ și ambițios proiect al nostru, care reflectă angajamentul familiei noastre față de dezvoltarea durabilă a pieței imobiliare din București. SkyLight Residence este un proiect verde, eficient din punct de vedere energetic, care, datorită caracteristicilor și potențialului său de transformare a zonei, a fost inclus în proiectul Primarului Sectorului 2 pentru revitalizarea Gării Obor și a zonei înconjurătoare. Proiectul vizionar al primarului, finanțat de Banca Mondială, este un exemplu de dezvoltare inteligentă, iar familia noastră este încântată de oportunitatea de a se implica și de a aduce un plus de valoare pentru viitorul sustenabil al cartierului”, spune Michael Topolinski, fondatorul InteRo Property Development.

Canadianul Michael Danny Topolinski a obținut în 2020 un contract cu Ministerul Sănătății care a cumpărat 115 milioane de măști faciale.  Până ca firma sa să fie selectată de Ministerului Sănătății ca să ofere contra cost 115 milioane de măști faciale, Michael Danny Topolinski era cunoscut în România drept omul care reprezintă în acte offshore-urile și srl-urile care au speculat imobiliar terenurile unor companii bucureștene ca Vulcan, Dacia Textila și Aversa. Numai din vânzarea a jumătate din terenul de la Vulcan – 5,2 hectare -, Topolinski a scos o sumă de 23 de milioane de euro, conform profit.ro.

Acesta a ajuns în România cu aproape 20 de ani în urmă și a început să investească în domeniul imobiliar milioane de euro, făcând ”comerț” cu terenuri ale unor foste companii de stat. În Canada, familia Topolisnki deține în regiunea Ontario proprietăți imobiliare și afaceri  în domeniul alimentar, după cum a scris aici G4Media.ro.

Familia Topolinski s-a axat pe afaceri din domeniul alimentar, industriei auto și imobiliar. AFC Food Group Inc și Benevito Foods Inc sunt două dintre afacerile cele mai cunoscute ale familiei din Ontario. Dintre acestea, doar a doua mai există. Familia lui Michael Topolisnki a fost implicată într-un proces în care i se solicita plata unei datorii de peste 3,7 milioane de dolari, așa cum reiese din datele Curții Superioare de Justiție din Ontario.

Mare parte din firmele din România reprezentate în acte de Topolinski au acționariat ascuns, în sensul că sunt deținute de offshore-uri din Cipru. Canadianul a folosit mai multe companii de tip căsuță poștală, însă în ultimii ani folosește doar două. Este vorba de Drouf Holdings și Benevo Holdings Limited, ambele din Nicosia.

Investițiile imobiliare pe care Topolisnki le promite de peste zece ani în România sunt grupate acum în dreptul srl-ului Intero Property Development (fostă Obsidian Estates). Societate fără venituri și care este deținută de Drouf Holdings – cu 0,5% și Benevo Holdings Limited – cu 99,5%. Administrator este Michael Danny Topolinski. Datele au fost obținute cu ajutorul termene.ro.

În această societate lucrează, conform Linkedin, și fiul său Michael Topolinski IV. Deși pe site-ul companiei sunt propuse trei proiecte imobiliare  de zeci de milioane de euro fiecare, din bilanțul fiscal depus pe 2018, rezultă că firma nu a avut cifră de afaceri, dar are o mică datorie de peste 3.000 de lei.

Cine este Michael Topolinski, misteriosul investitor imobiliar canadian de la care Ministerul Sănătății cumpără 115 milioane de măști medicale / Ce afaceri a făcut cu statul în România și proiectele imobiliare anunțate în București

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: