Valencia se alătură Barcelonei și anunță măsuri drastice împotriva închirierilor de tip Airbnb/ Vor fi mărite amenzile pentru apartamentele fără licență

valencia Sursa foto: pixabay.com

Regiunea Valencia din Spania va impune amenzi de până la 600.000 de euro pentru închirierile pe termen scurt fără licență și pe piața neagră și pentru apartamentele de tip Airbnb. Aceasta este o încercare de a stopa turismul excesiv în zonă, care, de asemenea, a exercitat o presiune suplimentară asupra facilităților publice locale și a determinat creșterea prețurilor de închiriere în principalele destinații turistice europene, scrie Euronews.

Potrivit Airbtics, o companie de analiză a Airbnb, media Airbnb sau a locuințelor de închiriat pe termen scurt din Valencia are o rată medie de ocupare de 79%, fiind rezervată pentru 288 de nopți pe an. Cu o rată zilnică medie de 93 euro, în 2023, gazdele au înregistrat un venit de aproximativ 27 000 EUR pentru întregul an.

La data de 15 aprilie a acestui an, existau 9 128 de anunțuri Airbnb active, potrivit Airbtics. Unele dintre cartierele din Valencia în care există cea mai mare cerere de închirieri pe termen scurt sunt Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda și Catedrala Valencia.

Cu toate acestea, piața închirierilor pe termen scurt din Spania include mai multe apartamente, în afară de Airbnbs. Ca atare, este deja o piață foarte bine stabilită și joacă un rol-cheie în susținerea economiei locale.

Economia subterană provoacă preocupări îngrijorătoare în materie de siguranță

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de chirii pe piața neagră, determinată atât de proprietarii locali, cât și de expatriații străini care doresc să intre pe piața profitabilă a închirierilor pe termen scurt din Spania.

Nuria Montes, un oficial din domeniul turismului din Valencia, a vorbit despre aceste închirieri pe piața neagră, după cum a relatat Financial Times: “Nu putem permite niciun fel de economie subterană în domeniul cazării. Acestea scapă oricărui tip de control. Evident, nu plătesc impozite. Nu știm dacă proprietarii își îndeplinesc obligațiile față de lucrătorii lor.

“Dar principalul lucru este siguranța. Ei nu respectă obligația de a comunica autorităților identitatea clienților. Nu știm dacă respectă normele privind incendiile, situațiile de urgență, planurile de evacuare.”

Potrivit lui Montes, ar putea foarte bine să existe 50.000 sau mai mult de astfel de apartamente de închiriat pe termen scurt nereglementate în regiunea Valencia.

În prezent, Valencia cere proprietarilor de apartamente închiriate pe termen scurt să dețină o licență turistică de la Registrul de turism din Valencia. Pentru a obține această licență, aceștia trebuie să prezinte informații esențiale, cum ar fi detaliile proprietății, utilizarea prevăzută a proprietății, respectarea standardelor de calitate și siguranță și detaliile proprietarului.

Alte documente necesare includ dovada proprietății, planurile proprietății, certificatele de eficiență energetică, dovada asigurării și multe altele.

Valencia este ultima dintr-o listă de orașe turistice favorite din sudul Europei, precum Lisabona, Barcelona, Veneția și Split, care au anunțat măsuri de control al turismului excesiv.

Barcelona a dezvăluit deja că lucrează la eliminarea treptată a tuturor apartamentelor de tip Airbnb, ajungând la un număr de aproximativ 10 000 până la sfârșitul anului 2028. Această măsură va include și chiriile care funcționează în baza unei licențe valabile.

Veneția a anunțat că va restricționa dimensiunea grupurilor de turiști la 25 de persoane per grup, precum și că va lua măsuri drastice împotriva navelor de croazieră, în timp ce localnicii din Split protestează mai mult împotriva turiștilor petrecăreți, în special din Regatul Unit.

De ce a explodat piața închirierilor pe termen scurt în Spania

Spania a fost mult timp un punct de atracție turistică în Europa, datorită climei sale, orașelor pline de viață, culturii bogate și infrastructurii robuste. În ultimii ani, acest lucru a dus la un boom al opțiunilor de cazare, cum ar fi vilele, cabanele și apartamentele, în locul hotelurilor mai tradiționale.

În timpul crizei continue a costului vieții, vacanțele și închirierile pe termen scurt oferă o alternativă mai ieftină turiștilor care doresc totuși o vacanță, dar nu vor să cheltuiască prea mult pe hoteluri. În mai multe cazuri, acestea oferă, de asemenea, o experiență de vacanță mai autentică, cu mai multă flexibilitate, facilități și, de asemenea, intimitate.

Explozia serviciilor digitale de rezervare și a platformelor online a contribuit, de asemenea, la creșterea crescândă a închirierilor pe termen scurt, turiștilor fiindu-le și mai ușor să rezerve o gamă largă de opțiuni. În mai multe cazuri, site-urile de rezervări online dubioase au permis, de asemenea, proprietarilor fără licență să își listeze proprietățile, adesea la prețuri mai mici, atrăgând astfel mai mulți vizitatori.

În același timp, companiile imobiliare din Spania au investit masiv în marketing, pentru a atrage mai mulți proprietari și investitori străini pe piața spaniolă a închirierilor pe termen scurt, adesea promițând randamente foarte mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: