Rată de rentabilitate de 6,94% pentru operatorii reţelelor de transport şi distribuţie în domeniul energiei

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi, în unanimitate, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) pentru operatorii reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor de 6,94% pentru perioada a cincea de reglementare, a anunţat preşedintele instituţiei, George Niculescu, citat de Agerpres

“Astăzi (marţi, n.r.), în unanimitate, comitetul de reglementare a adoptat o rată de rentabilitate pentru perioada a cincea de reglementare, în valoare de 6,94%. Precizez faptul că rata de rentabilitate pentru perioada a patra de reglementare a fost de 6,39%.”, a spus George Niculescu.

El a subliniat că există criterii prin care operatorii de distribuţie mai primesc un procent, în funcţie de nivelul de investiţiilor pe care îl vor realiza în dezvoltarea reţelelor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Dacă ne uităm la valoarea minimă de investiţii care este de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe an a tuturor operatorilor de distribuţie, vedem că la această valoare se aplică rata de rentabilitate aprobată astăzi în comitetul de reglementare de 6,94. În cazul în care operatorii de distribuţie îşi depăşesc acest nivel minim de investiţii, rata de rentabilitate va fi 7,94%. Autoritatea de reglementare nu este o frână în calea investiţiilor operatorilor de distribuţie în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. De aceea introducem acest principiu prin care răsplătim şi bonificăm operatorii de distribuţie care au înţeles nevoia de investiţii şi care chiar fac aceste investiţii. Este o metodă mai eficientă decât aceea de a acorda un WACC (costul mediu ponderat al capitalului, n.r.) mai mare pentru valoarea minimă de investiţii, existând riscul ca la sfârşitul perioadei a cincea de reglementare să observăm că operatorii de distribuţie îşi menţin investiţiile la valoarea minimă pentru care primesc o rată de rentabilitate mărită”, a precizat George Niculescu.

În ceea ce priveşte impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe cinci ani, creşterea în factură este estimată la 50 – 55 lei MWh. “Această valoare se poate modifica în funcţie de investiţii”, a adăugat Niculescu.

Totodată, şeful ANRE a subliniat că va exista o măsură coercitivă dacă indicatorii de performanţă nu sunt atinşi.

“Suntem de acord că reţelele de distribuţie au nevoie de investiţii. Suntem dispuşi să bonificăm aceste investiţii cu încă un procent, dar consumatorii de energie din România trebuie să înţeleagă pentru ce plătesc mai mult. Şi aici mă refer la anumiţi indicatori de performanţă care, de asemenea, sunt trecuţi în principiile metodologice care se află în dezbatere publică astăzi. Vorbim de ţinte foarte clare cu privire la digitalizarea reţelelor de distribuţie, pentru că şi noi, la Autoritate, ne dorim să avem un grad mai mare de digitalizare a reţelelor spre deosebire de nivelul la care acestea sunt digitalizate astăzi, precum şi îmbunătăţirea unor indicatori ce ţin de răspunsul la intervenţii în caz de avarii ş.a.m.d”, a explicat Niculescu.

De asemenea, se va acorda o bonificare de 0,5% în cazul în care aceşti indicatori de performanţă sunt atinşi.

“În cazul în care aceşti indicatori de performanţă nu sunt atinşi, sunt în discuţii cu direcţia de specialitate şi cu colegii din comitetul de reglementare ca această bonificaţie să se transforme într-o măsură coercitivă, pentru că ne dorim ca aceste ţinte să fie îndeplinite, iar operatorii de distribuţie care nu le îndeplinesc să aibă o măsură coercitivă, dacă acest lucru nu se întâmplă”, a adăugat şeful ANRE.

Conform unui comunicat al ANRE, la stabilirea RRR pentru a cincea perioadă de reglementare s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport şi distribuţie, conform prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 178 alin. (1) din Lege. De asemenea, s-a avut în vedere şi sprijinirea dezvoltării, în cel mai rentabil mod, a unor sisteme sigure, fiabile, eficiente şi nediscriminatorii care sunt orientate către consumator, în conformitate cu obiectivele generale în domeniul energiei electrice, respectiv în domeniul gazelor naturale.

“ANRE a procedat la stabilirea valorii ratei reglementate de rentabilitate a capitalului investit pe baza datelor prezentate în studiul contractat prin licitaţie pe SEAP -“Stabilirea elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului pentru a cincea perioadă de reglementare, pentru activităţile de transport şi distribuţie gaze naturale şi energie electrică”, elaborat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL (PwC), cât şi pe baza informaţiilor de specialitate incluse în rapoartele anuale emise de Consiliul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (CEER)”, se menţionează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: