Vă invităm la o foto-plimbare, în una dintre cele mai cunoscute stațiuni din România – la Băile Felix și la vecinii din 1 Mai, printre nuferi și ruine, la acquapark și în piațetă renovată, printre hotelurile de eră comunistă, pensiuni cu kitsch post-decembrist și proiecte noi moderne, într-o populară destinație turistică locală, cu investiții în infrastructură, dar și potențial nevalorificat.
Drumul. Drumul spre stațiunea copilăriei nu mai arată în niciun fel asemănător. De fapt, nu mai seamănă nici măcar cu imaginile din anii de liceu: suntem pe tărâmul lui Bolojan și începi să înțelegi fascinația celor care urmăresc administrațiile și investițiile din infrastructură din țară pentru fostul primar de Oradea actual președinte de Consiliu Județean Bihor – când te apropii de orașul de graniță dai imediat de o centură (chiar și pentru ocolirea micuțului oraș Aleșd, pentru care au avut însă de plătit cei care aveau case la ieșirea din oraș) sau măcar de un sens giratoriu. Localitatea care face trecerea spre Oradea, Oșorhei, e însă aproape blocată în trafic mai la orice oră, așa, cât să îți amintești că e la fel ca în preajma altor mari orașe din țară. În Oradea însă schimbările sunt vizibile, dincolo de faptul că au renovat centrul. Liniile de tramvai sunt ascunse de gazon, dar, din păcate, Crișul a rămas betonat. Ca să traversezi capitala Bihorului cobori prin subteran, dacă ai de ajuns mai departe de Oradea sau pe lângă, o iei pe rute ocolitoare, pe drumurile nou construite. Nu ai cine știe ce peisaje magnifice în drum spre celebrele băi, zonele industriale arată cam peste tot la fel, câte un supermarket presărat pe traseu și câteva vile care se zăresc mai în depărtare aduc mici semnale de prosperitate, dar ai drumuri și indicatoare și te apropii rapid de destinație.
Stațiunea. O parcare a fost amenajată la intrarea în Băile Felix – poți lăsa mașina aici și explora, la pas, locurile. S-au amenajat drumuri și trotuare, pe anumite porțiuni.
Cândva “Rolls Royce”-ul băilor termale, ștrandul Appolo își afișează inconfundabilele turnulețe – nu era doar o piscină, era luxul de vară pentru familiile din zonă și o nesperată resursă de distracție la apă pentru cei aflați cam prea departe de o vacanță la mare. Spre deosebire de ștrandul de alături, acesta era considerat ceva mai exclusivist, cu infrastructura sa originală, etajată.
Ștrandul Apollo-Felix are 10 bazine, piscină cu valuri, 4 piscine exterioare cu apă termală, piscină exterioară cu apă termală. Intrarea costă 60 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru copiii de până la 12 ani. La Happy Hour, prețurile sunt de 50/ 25 de lei.
Plimbarea în trecut. Apollo, ștrandul cu nume de zeu al luminii, a îmbătrânit însă.
Mai sunt și “cratere” în asfalt și drumuri stricate și cauți degeaba veselia zecilor de standuri cu mingi și colace – mic comerț stradal, desigur, dar de o inimaginabilă bogăție de culori și oferte pentru copiii veniți de la sate unde, prin anii 90, abia apăreau primele abc-uri. Peisajul e completat de clădiri în paragină, un parc de distracții fără distracție, hoteluri și terase în care s-ar putea filma cu succes filme cu acțiunea care se petrece în perioada post-decembristă. Un loc care are, de altfel, mare potențial și mult verde nevalorificat.
Dar aceasta e doar o bucată.
Ceva mai încolo, în plimbarea în căutarea celebrilor nuferi de Felix, dai și de urmele modernității: s-a amenajat o piațetă, cu fântâni arteziene și locuri de șezut, cu magazine și zonă de promenadă. Oferta de comerț e limitată la câte un magazin universal înghesuit, câteva plăcintării și magazine cât niște cabine de probă, îndesate cu marfă de piață și vânzători neprietenoși.
S-a amenajat și zonă de promenadă civilizată, sunt și bănci și corpuri de iluminat. Așadar, investițiile au început, doar că nu au ajuns peste tot.
Media de vârstă a turiștilor din stațiunea balneară pare destul de ridicată, dar sunt și destul de multe familii cu copii. Mașinile din parcare au numere din multe județe din țară.
“Arată destul de trist, nu așa îmi aminteam Felixul, a decăzut mult. Aceleași clădiri comuniste și drumuri stricate, șantiere în plin sezon estival. E bine totuși că s-au făcut și investiții, sunt zone unde se vede modernizarea, dar ar mai fi multe de făcut”, spune o bihoreancă reîntoarsă la Felix după mai bine de 20 de ani de când nu a mai venit aici.
Și iată și lacul cu nuferi, la locul său:
Renovările. Schimbările în bine sunt recente, aflăm: stațiunea Băile Felix a început sezonul estival 2023 cu noua înfățișare, conform Transilvania Business
Cea mai mare stațiune balneară din România s-a modernizat cu ajutorul fondurilor europene accesate de Primăria Sânmartin, cea de care aparține stațiunea. Primăria a obținut o finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, bani cu care s-au făcut lucrările de reabilitare. Au apărut, astfel, alei, trotuare pavate cu andezit, piste pentru biciclete, promenadă dotată cu mobilier urban, becuri cu led și coșuri pentru colectare selectivă, piațete noi, parcare, sistem de supraveghere video. La acestea se adaugă modernizarea rețelelor de apă potabilă, canalizare menajeră și canalizare pluvială, după cum scrie presa locală.
Văzută de sus, stațiunea arată cam așa (ceva mai veselă decât la fața locului). În filmările pentru pagina primarului nu se văd nici aleile îmbătrânite:
Administrația locală pregătește încă un proiect de atras turiști: un aquapark “ultramodern” ar urma să fie construit pe o suprafață de 10 hectare, vizavi de Hotelul President din Băile Felix, pe câmpul dintre stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai. Proiectul, estimat la 38 de milioane de euro, promite să devină un punct de referință pentru turismul din regiune, conform Bihon.ro.
În ceea ce privește bugetul necesar, pe platformele online turiștii pot găsi oferte de cazare pe trei zile, într-un weekend de vară, la 1000 de lei pe persoană. Găsești și cu 800 de lei, dar și cu 2000. La 1 Mai, prețurile sunt sub 1000 de lei, chiar și cu 7-800 de lei.
Venus-ul
Stațiunea învecinată, 1 Mai, e la o aruncătură de băț (un drum de câteva minute cu mașina) distanță. Și aici s-au amenajat drumuri și trotuare și au apărut futuristele corpuri de iluminat. Mai multe pensiuni – portocalii, cărămizii, galbene, de un kitsch molcom și cu nume de persoane (ale proprietarilor, cel mai probabil), oferă opțiuni de cazare. Magazine, terase, servicii nu prea sunt de găsit la drumul mare.
Atracția aici e însă noul ștrand, renovat.
După aproape doi ani de lucrări de modernizare, în Băile 1 Mai s-a redeschis vara trecută un acquapark, cu șase bazine cu apă termală sau apă încălzită, plus două bazine destinate copiilor. Proiectul noului Venus a fost derulat de Transilvania Investments, care deține compania Turism Felix SA și care a anunțat aici o investiție de 14 milioane de euro.
Zona e amenajată civilizat, cu bazinele-petale/ raze la intrare, alte bazine mici pentru copii și chiar pentru bebeluși, cu veseala infrastructură aferentă. E și un bazin pentru cei care au venit să înoate mai degrabă decât să se bălăcească, cu vedere la dealurile din preajmă. Sunt și șezlonguri la discreție, zone cu soare, dar și zone umbrite și petice de iarbă. Tronează, sus, și toboganele verzi, care se însuflețesc la sunete perioadice de fluiere, care cheamă doritorii la încă o tură de coborâre-viteză.
Găsești aici terase și locuri de luat masa și micile magazine de unde poți să cumperi orice ți-ar fi lipsit din sacoșa de plajă, plus alte atracții pentru cei mici. Sigur, se mai mișcă câte o balustradă la vreo intrare în bazin, la băile (altfel curate și amplasate în mai multe locuri ale ștrandului), au apărut deja urme de mucegai, deși infrastructura abia împlinește un an.
Tarifele nu sunt mici nici aici: accesul costă 30 de lei pentru copii și 60 pentru adulți, de luni până vineri, dar în weekend prețurile biletelor urcă la 40 de lei pentru copiii și 80 de lei pentru adulți. Copiii sub patru ani intră gratuit.
În spatele copacilor desenați mai sunt șantiere, așa că e probabil ca în sezoanele următoare locul să se extindă. Under construction: