Căldura extremă din România distruge culturile de porumb și floarea soarelui

seceta canicula agricultura grau porumb Sursa foto: Pixabay / Remaztered Studio

În România, fermierii care dețin câmpuri de floarea soarelui și porumb sunt devastați de canicula din iulie, cu temperaturi de peste 40 de grade. Căldura extremă le-a distrus majoritatea recoltelor. Specialiștii spun că vor pierde aproximativ 90% din recoltă, scrie Euronews, potrivit Rador Radio România.

„Dacă într-un an bun, să zicem, am făcut ceva în jur de 2500-3000 kg la hectar, anul acesta sperăm să ajungem la 1000 kg, deși din câte vedem nu vom putea ajunge nici la asta” spune Dumitru Bița din satul Castranova.

Fermierii olteni au început să recolteze floarea-soarelui cu trei săptămâni mai devreme decât în anii precedenți. Plantele nu mai pot fi lăsate pe câmp deoarece se usucă din cauza secetei. De fapt, culturile unora dintre fermieri sunt complet compromise.

„Este un dezastru. Nu a plouat, nici nu ştiu dacă voi putea acoperi costurile”, explică Biţa.

Până acum au fost înregistrate aproximativ 300 de cereri legate de dezastrul natural, în special pentru culturile de floarea soarelui și porumb. În satul Leu, tot în județul Dolj, unii fermieri nu au chiar nimic de recoltat. Au rămas și fără cereale. Îngrijorați, oamenii s-au adunat la primărie pentru a cere ajutor în legătură cu pagubele produse de secetă.

Potrivit autorităților agricole, aproximativ 65 la sută din toate culturile de floarea soarelui din Dolj nu au rezistat căldurii. Administrația avertizează că seceta severă și extremă va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și sudul Transilvaniei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: