Plante cultivate sub panouri solare. Analiză: Dezvoltarea proiectelor agrovoltaice oferă beneficii semnificative în ceea ce privește rentabilitatea

agro fotovoltaice Sursa foto: .ise.fraunhofer.d

Dezvoltarea proiectelor agrovoltaice de către companii agricole sau cooperative oferă beneficii semnificative în ceea ce privește rentabilitatea, conform unei analize Infoclima.ro.

Agrovoltaicele sunt o soluție care integrează producția de energie solară cu cea alimentară pe aceeași suprafață de teren. Această tehnică utilizează panouri solare special proiectate, care sunt ridicate deasupra solului, permițând luminii solare să ajungă la culturile care cresc sub ele.

Acest concept apărut în anii ‘80 câștigă tot mai multă popularitate, pentru că este o modalitate durabilă de a satisface cererea crescută de energie verde și terenuri agricole, spun specialiști în domeniu.

Analiza menționează că România este un important actor în domeniul agricol la nivel european, fiind un jucător major în producția de cereale, semințe de floarea-soarelui ș.a. Țara noastră dedică o suprafață considerabilă agriculturii, cu aproximativ 13,5 milioane de hectare folosite pentru diverse culturi și exploatații agricole.

“Dezvoltarea proiectelor agrovoltaice de către companii agricole sau cooperative oferă beneficii semnificative în ceea ce privește rentabilitatea. Prin integrarea panourilor solare în operațiunile agricole, putem satisface necesarul de energie electrică al unei suprafețe agricole extinse, optimizând costurile și sporind eficiența”, arată analiza.

Potrivit unui studiu realizat pentru România, estimările medii indică un consum anual de 4.260,1 m3 de apă pe hectar pentru irigare, echivalentul a 1,2 MWh/ha energie electrică necesară pentru extracția și pomparea apei. În plus, utilajele agricole convenționale consumă în medie 12 litri de combustibil la 100 km.

Potențialul agricol al României se suprapune zonelor cu cel mai ridicat potențial solar, ceea ce înseamnă că cele mai profitabile proiecte fotovoltaice (PV) vor fi amplasate în zone cu o capacitate semnificativă de producție de cereale, conform analizei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: