5 pași de urmat când investești prima oară la bursă

sursaaa_Microsoft Designer

Te-ai gândit vreodată că alegerea brokerului potrivit ar putea fi cel mai important pas din călătoria ta financiară? Nu este vorba doar despre tranzacții și comisioane, ci și despre identificarea acelui partener care îți înțelege obiectivele și îți oferă sprijinul necesar pentru a le atinge.

Cu toții știm că investițiile pot fi o cale excelentă de a-ți crește veniturile, dar alegerea brokerului greșit poate transforma această oportunitate într-un coșmar financiar. Într-o piață plină de oferte, găsirea brokerului ideal poate părea o sarcină dificilă. Totuși, nu trebuie să fie așa. Cu un pic de cercetare și atenție la detalii, poți găsi acel broker care îți va deveni un aliat de nădejde.

Iată criteriile pe care să le iei în calcul atunci când alegi un broker de investiții:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

1. Reglementare şi autorizare

Alege un broker care este înscris în registrele instituțiilor de supraveghere din România, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un astfel de broker este XTB, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari şi de încredere brokeri din ţara noastră, fiind listat la bursa din Varşovia şi prezent în România încă din 2008.

Organismele de supraveghere au misiunea de a garanta siguranța financiară a investitorilor referitor la fondurile și activele lor.

De exemplu, un broker supravegheat păstrează fondurile clienților săi în conturi distincte, complet separate de fondurile firmei.

2. Costuri şi comisioane transparente 

Având un buget limitat când investeşti, este important să ştii dinainte toate costurile asociate tranzacţionării, depunerii, dar şi retragerii banilor. Aşadar, brokerul ar trebui să fie cât se poate de transparent când vine vorba de sumele blocate pentru serviciile oferite.

O secţiune în website dedicată prezentării clare a tuturor costurilor te-ar putea ajuta să-ţi faci calculele, pentru a nu avea surprize neplăcute în momentul în care începi să-ţi investeşti banii.

3. Ofertă diversificată de instrumente financiare

Poate că eşti un trader care speculează evoluţia pieţelor şi, în acest caz, apelezi la Contractele pentru Diferenţă (CFD-uri) sau un investitor ce caută cele mai bune oportunităţi de investiţii în acţiuni sau Exchange Traded Funds (ETF-uri).

Indiferent de tipul de participant la piaţă, pentru a-ţi spori şansele de câştig, vei avea nevoie de o strategie bună de diversificare a portofoliului de investiţii şi acces la o varietate de instrumente financiare.

XTB le oferă clienților, în prezent, peste 6.300 de instrumente financiare, toate fiind disponibile într-o singură platformă. Poți investi nu doar în Acțiuni și ETF-uri cu deținere, cu 0% comision (pentru un rulaj lunar de maxim 100.000 EUR), ci și în instrumente derivate de tip CFD, cu suport pe Monede virtuale, Forex, Indici, Mărfuri, Acțiuni și ETF-uri.

4. Platforma de tranzacţionare

Un element cheie pe care trebuie să-l iei în considerare este platforma de tranzacționare oferită de broker. Aceasta ar trebui să fie ușor de utilizat, accesibilă de pe diverse dispozitive – telefon, tabletă, laptop sau computer – și de oriunde te-ai afla.

Pentru un investitor la început de drum, necesitățile tale legate de instruire pot fi specifice. O platformă performantă îți oferă posibilitatea de a urmări webinare sau conținut educațional care să te ajute să înțelegi fundamentele investițiilor.

Pe de altă parte, un investitor avansat preferă să dispună de instrumentele avansate de analiză pe care graficele din platformă le oferă, analize ale experţilor şi cercetări mai aprofundate ale companiilor de care este interesat.

Toate aceste instrumente care te ajută să te perfecţionezi continuu ar trebui să se regăsească într-o platformă de tranzacţionare performantă precum xStation, platforma XTB.

5. Serviciul „Suport clienţi”

Serviciul pentru clienți reprezintă interacțiunea directă și imediată dintre un client și un reprezentant al brokerului. Pentru investitori, această relație este crucială pentru asigurarea satisfacerii nevoilor lor.

Indiferent dacă ești un investitor începător sau experimentat, există momente în care sprijinul devine indispensabil în acest domeniu complex.

În ceea ce privește XTB, broker cu sediul în București, România, acesta are o echipă de suport pentru clienți dedicată, oferind asistență în limba română și având specialiști pregătiți să te sprijine în orice situație.

De ținut minte:

Un broker de încredere îți poate deschide calea către noi oportunități de investiții, în timp ce o alegere mai puțin inspirată poate să-ți limiteze opțiunile și să-ți mărească costurile asociate investițiilor.

Totodată, evită să fii atras de promoțiile înșelătoare sau exagerate oferite de diverse persoane ce nu inspiră încredere! Educația și informarea sunt esențiale!

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: