USR vrea să elimine obligația prosumatorilor de a instala baterii de stocare

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

USR a anunțat marți că a depus un amendament prin care vrea să elimine obligația recent introdusă pentru prosumatori să-și monteze instalații de stocare a energiei.

Potrivit partidului, România are nevoie urgentă de o infrastructură puternică de stocare a energiei, iar problema e știută de ani de zile, dar „Guvernul României și Ministerul Energiei au închis ochii până când situația a devenit critică”.

Potrivit USR, prosumatorii au fost puși să plătească prețul incompetenței și delăsării guvernanților.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Am depus azi un amendament prin care eliminăm inepția prin care statul încerca pasarea responsabilității pentru stocare la prosumatori. Vorbim de o măsură care pe de-o parte nu are cum să rezolve problemele din sistem, pentru că deficitul de stocare este foarte mare. Pe de altă parte, este lovit și descurajat sectorul prosumatorilor, singurul care a performat în creșterea capacității de producție de energie a României în ultimii ani. Astfel, nu doar că nu ar fi rezolvată problema, ci ar fi creată una și mai mare. Da, e nevoie de stocare. Însă prin stimulente pentru investițiile din piață, inclusiv în rândul prosumatorilor”, declară deputata Cristina Prună (USR), vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

Deputata Cristina Prună, precum și alte asociații de profil i-au solicitat public în luna iulie președintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 32/2024, lucru care s-a și întâmplat. În prezent legea se află în procedură de reexaminare în Senat, unde parlamentarii USR Cristina Prună și Cristian Bordei au depus ieri amendamentul prin eliminarea obligației prosumatorilor de a investi în capacități de stocare.

„Guvernarea PSD-PNL trebuie să renunțe la vechiul nărav de a rezolva problemele create de propria incompetență pe spinarea cetățenilor. Creșterea capacității de stocare dispecerizabilă este crucială pentru funcționarea sistemului energetic național, iar Ministerul Energiei trebuia să aibă de mult timp o strategie pentru aceasta, însă aruncarea acestei responsabilități în spinarea prosumatorilor este cea mai proastă și mai absurdă soluție posibilă. Abordarea corectă este ca statul să stimuleze marii producători să instaleze capacități de stocare care pot fi și dispecerizate foarte ușor, iar pentru prosumatori se pot introduce programe Casa Verde care să includă și stocare, precum și un sistem opțional de stimulente adaptat acestora, dar în niciun caz nu li se poate impune această obligație la costuri exorbitante”, subliniază senatorul Cristian Bordei.

În iunie, Parlamentul a adoptat un amendament propus de PSD prin care prosumatorii existenți sau care doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, vor fi nevoiți să-și monteze instalații de stocare a energiei.

Astfel, instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestor unități cuprinse între 3 și 200 kW. Pentru unități de producție cu puteri între 200 și 400 kW, instalațiile de stocare vor trebui să aibă o capacitate de cel puțin 50% din puterea instalată.

Potrivit amendamentului, prosumatorii cu o putere instalată de până la 400 Kv/loc de producție, sunt scutiți prin Lege de la plata dezechilibrelor și ca urmare nu sunt interesați de autoechilibrare și de reducerea dezechilibrelor.

„În condițiile în care va crește capacitatea instalată în centralele electrice regenerabile și va scădea flexibilitatea sistemului, necesarul de rezerve de energie pentru echilibrarea sistemului va crește, ceea ce va face ca prețurile rezervelor de energie să crească. Și din acest motiv, rezultă ca fiind din ce în ce mai acută necesitatea integrării în SEN a instalațiilor de stocare, reducând în acest fel volumele de rezerve necesare și volumele de energie activate în Piața de Echilibrare, cu impact de reducere a tarifelor pe serviciile de sistem și a prețurilor de decontare în Piața de Echilibrare, care sunt ulterior transferate clienților finali”, se transmite în amendamentul adoptat.

Potrivit documentului, la data de 29.02.2024 puterea instalată a prosumatorilor a ajuns la 1554 MW, iar odată cu implementarea programului Casa verde fotovoltaic, se estimează o putere instalată la prosumatori de peste 2.000 MW.

„La nivelul rețelelor electrice de distribuție, influența instalării masive de capacități de producere în cadrul locurilor de consum și apariția prosumatorilor care evacuează energia în surplus în rețea în cantități mai mari decât consumurile agregate în respectivele zone, conduce la supraîncărcarea rețelelor existente și la depășirea valorilor admise pentru tensiune, respectiv la apariția întreruperilor datorate acestora, ce pot afecta inclusiv consumatorii din vecinătate. Și în acest caz, soluția simplă, care să permită exploatare instalațiilor de producere ale prosumatorilor fără întreruperi și fără scăderi ale puterii produse, o reprezintă integrarea soluțiilor de stocare, pentru atenuarea injecțiilor necontrolate de energie în rețea”, se mai arată în amendament.

Asociația Energia Inteligentă a reclamat că această modificare aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că obligația impusă prosumatorilor existenți reprezintă o abordare abuzivă, iar decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală. „Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenti sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, afirmă acesta.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) a criticat introducerea peste noapte în Parlament a obligației de a-și monta instalații de stocare a energiei. APCE arată că „decizia obligativității stocării la prosumatorii care deja au sisteme on-grid cu invertoare dedicate nu va face decât să arate o fațetă urâtă a legiuitorului, care poate într-o bună zi să modifice orice dorește și când dorește, chiar și retroactiv, cu termen de implementare”.

Ulterior, președintele Iohannis a retrimis în Parlament pentru modificare proiectul de lege care impune prosumatorilor obligația să își monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: