Guvernul a trimis pe circuitul de avizare proiectul prin carerenunță la secretizarea plănuită pentru RAAPPS, care prevedea ca noii șefi să fie numiți doar cu aviz de securitate, care să le permită accesul la documente clasificate, similar regimului din companiile de apărare, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia. RAAPPS este instituția care administrează vilele de protocol ale statului. Economedia a scris în exclusivitate, AICI, despre această modificare, care era de fapt o secretizare a instituției „sub umbrela” unei reforme din PNRR pentru alegerea transparentă și predictibilă a unor șefi „corporatiști” la compania de stat. Reforma din PNRR nu cerea o astfel de modificare și RAAPPS a funcționat până acum fără secretizare. Amintim că RAAPPS este instituția care a secretizat complet informațiile despre vila din Aviatorilor modernizată cu 9 milioane de euro pentru a fi folosită de Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.
Un jalon asumat din România prin PNRR prevede ca Guvernul să modifice legislația astfel încât să poată selecta o conducere corporatistă la Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS). Acest jalon neîndeplinit este unul dintre cele care încă blochează plata integrală a celei de-a treia tranșe din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.
În iunie, cea mai recentă scrisoare transmisă de Comisia Europeană către România, referitoare la reformele încă neîndeplinite din PNRR, arăta că Guvernul încă nu modificase legislația în acest sens.
În cele din urmă, la finalul lunii iunie, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care RAAPPS va fi obligată să își selecteze conducerea după principiile guvernanței corporative.
Însă, după cum a scris Economedia AICI, prin această modificare, Guvernul mai făcea un pas în plus, nesolicitat în reformele din PNRR, și anume pune RAAPPS sub același regim precum companiile din apărare. Mai precis, procedura de selecție pentru consiliul de administrație va presupune o etapă suplimentară cu verificări de securitate și acces la informații de securitate. În traducere: un pas de secretizare a instituției.
Conform informațiilor Economedia, explicația Guvernului era că clădirile administrate de RAAPPS găzduiesc misiuni diplomatice sau în cadrul lor se desfășoară activități de interes național (în contextul actual de securitate).
Însă experții din domeniu au remarcat și au semnalat Economedia excesul de zel din acest proiect, care duce la secretizarea unei instituții care până acum a funcționat fără această secretizare, în special până la dezvăluirile despre vila destinată lui Klaus Iohannis.
Acum, Guvernul va renunța la această secretizare și va modifica din nou legea: „transparență totală la RAAPPS”, transmit sursele Economedia.
Proiectul de lege în acest sens a fost deja trimis pe circuitul de avizare, conform surselor consultate de Economedia.
Economedia a mai scris anterior despre „guvernarea la secret”, un fenomen în care tot mai multe documente care ar trebui să fie publice sunt clasificate fără nici o justificare publică. Detalii, AICI.
Context. Recorder și G4Media.ro au publicat materiale despre faptul că la un imobil de pe Bd. Aviatorilor din București, fost sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE, au loc lucrări de amploare, clădirea de aproape 1.300 mp urmând să devină, în final, reședința oficială a lui Klaus Iohannis în calitate de fost președinte al Românei. Cele două canale media au informat că prețul contractului, plătit de RAAPPS, ar fi de 7 (Recorder), respectiv 9 milioane de euro (G4Media.ro).
Surse din mediul politic au declarat pentru G4Media.ro că lucrările de transformare a acestei clădiri din sediu de partid în locuință individuală au drept scop repartizarea acesteia, drept reședință oficială, pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.
Ulterior acestor articole, Administrația Prezidențială a negat faptul că Iohannis ar fi depus o cerere pentru a primi acest imobil de lux. După ce, inițial, nu a răspuns unor solicitări de informații pe marginea acestui subiect, pe 29 februarie, Regia a postat pe site un comunicat în care, însă, a evitat să divulge prețul contratului încheiat cu Bog’Art.
O sursă apropiată de situația lucrărilor de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 a declarat, pentru G4Media.ro, că firma Bog’Art a lucrat la imobil, fără acte, și înainte de a semna, oficial, pe 26 octombrie 2023, contractul cu RAAPPS și înainte de a obține, o lună mai târziu, aviz de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Faptul că la imobil exista șantier înainte de octombrie este dovedit și de o captură în Google Maps, al cărui echipament foto a trecut prin fața clădirii în august 2023.
Motivul pentru care părțile nu ar fi semnat mai devreme contractul l-ar fi reprezentat faptul că societatea nu deținea, încă, aviz de securitate din partea ORNISS.
Conform unui articol publicat de G4Media.ro, contractul de lucrări încheiat între Regie și Bog’Art SRL pe 26 octombrie 2023 a fost clasificat, pe data de 22 noiembrie 2023, drept secret de serviciu de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.
Faptul că acest contract a fost secretizat mai indică faptul că imobilul de pe Aviatorilor va avea o destinație specială. O sursă G4Media.ro a afirmat că secretizarea contractului nu este justificată deoarece, în prezent, acolo nu locuiește președintele în funcție și, după cum se va vedea mai jos, încă nu există o decizie oficială asupra repartizării clădirii către acesta.
Și atribuirea contractului către Bog’Art reprezintă o nebuloasă – nu apare în sistemul de achiziții publice, iar Regia nu a comunicat modalitatea de atribuire.
De precizat că, în august 2022, o Hotărâre de Guvern din timpul mandatului premierului Nicolae Ciucă, hotărâre care privește acest imobil, a fost, de asemenea, clasificată.
Citește mai mult: