EXCLUSIV Șefii de la vilele de protocol ale statului vor fi numiți numai cu aviz de securitate – proiect de secretizare mascat în reformă din PNRR/ RAAPPS, implicat în scandalul vilei pentru Klaus Iohannis, unde a secretizat complet informațiile

CUVINTE CHEIE RAAPPS USR aviatorilor 86 cladire protest Vila construită pentru Klaus Iohannis la Aviatorilor 86 / Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul vrea ca șefii instituției care administrează vilele de protocol ale statului (RAAPPS) să fie numiți doar cu aviz de securitate, care să le permită accesul la documente clasificate, similar regimului din companiile de apărare. Modificarea se va face „sub umbrela” unei reforme din PNRR pentru alegerea transparentă și predictibilă a unor șefi „corporatiști” la compania de stat, însă Guvernul introduce acum și această secretizare, deși reforma din PNRR nu o cere și RAAPPS a funcționat până acum fără secretizare. Amintim că RAAPPS este instituția care a secretizat complet informațiile despre vila din Aviatorilor modernizată cu 9 milioane de euro pentru a fi folosită de Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.

Cea mai recentă scrisoare transmisă de Comisia Europeană către România, referitoare la reformele încă neîndeplinite din PNRR, arată că Guvernul încă nu a modificat legislația astfel încât să poată selecta o conducere corporatistă la Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS). Acest jalon neîndeplinit este unul dintre cele care încă împiedică plata celei de-a treia tranșe din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.

Fragment din scrisoarea cu observații a Comisiei Europene, obținut în exclusivitate de Economedia:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Intrarea în vigoare a legislației actualizate pentru companiile de stat.

Această țintă impune României să aplice principiile guvernanței corporative în companiile de stat și să elimine toate excepțiile, inclusiv pentru companiile de stat de la nivel local. Deși România a adoptat legislația respectivă, nu a eliminat toate excepțiile, în special pentru o societate (RA APPs), care desfășoară mai multe activități economice, în plus față de obligațiile sale de protocol de stat/securitate națională. Pe baza dovezilor furnizate și a legislației în vigoare, această etapă nu este îndeplinită în mod satisfăcător. Luăm act de faptul că, între timp, România a propus o modificare a legislației respective pentru a elimina scutirile pentru RA APPS. Vă rugăm să ne transmiteți copia publicării în Jurnalul Oficial și nota de însoțire actualizată, indicând data intrării în vigoare a amendamentului la legislația respectivă.

Abia în urmă cu două săptămâni Guvernul a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care RAAPPS va fi obligată să își selecteze conducerea după principiile guvernanței corporative.

Cu toate acestea, prin această modificare, Guvernul mai face un pas în plus, nesolicitat în reformele din PNRR, și anume pune RAAPPS sub același regim precum companiile din apărare. Mai precis, procedura de selecție pentru consiliul de administrație va presupune o etapă suplimentară cu verificări de securitate și acces la informații de securitate. În traducere: un pas de secretizare a instituției.

Proiectul care modifică legislația privind guvernarea corporativă astfel încât să includă și RAAPPS:

„(5) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, precum și celor care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol. În aceste cazuri, procedura de selecţie a membrilor consiliului de administraţie cuprinde o etapă suplimentară, constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care un candidat selectat nu a obţinut avizul favorabil necesar accesului la informaţii clasificate, acesta nu poate fi numit în funcţia de administrator al întreprinderii publice”.

Conform informațiilor Economedia, explicația Guvernului este că clădirile administrate de RAAPPS găzduiesc misiuni diplomatice sau în cadrul lor se desfășoară activități de interes național (în contextul actual de securitate).

Însă experții din domeniu au remarcat și au semnalat Economedia excesul de zel din acest proiect, care duce la secretizarea unei instituții care până acum a funcționat fără această secretizare, în special până la dezvăluirile despre vila destinată lui Klaus Iohannis.

Economedia a mai scris anterior despre „guvernarea la secret”, un fenomen în care tot mai multe documente care ar trebui să fie publice sunt clasificate fără nici o justificare publică. Detalii, AICI.

Context. Recorder și G4Media.ro au publicat materiale despre faptul că la un imobil de pe Bd. Aviatorilor din București, fost sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE, au loc lucrări de amploare, clădirea de aproape 1.300 mp urmând să devină, în final, reședința oficială a lui Klaus Iohannis în calitate de fost președinte al Românei. Cele două canale media au informat că prețul contractului, plătit de RAAPPS, ar fi de 7 (Recorder), respectiv 9 milioane de euro (G4Media.ro).

Surse din mediul politic au declarat pentru G4Media.ro că lucrările de transformare a acestei clădiri din sediu de partid în locuință individuală au drept scop repartizarea acesteia, drept reședință oficială, pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.

Ulterior acestor articole, Administrația Prezidențială a negat faptul că Iohannis ar fi depus o cerere pentru a primi acest imobil de lux. După ce, inițial, nu a răspuns unor solicitări de informații pe marginea acestui subiect, pe 29 februarie, Regia a postat pe site un comunicat în care, însă, a evitat să divulge prețul contratului încheiat cu Bog’Art.

O sursă apropiată de situația lucrărilor de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 a declarat, pentru G4Media.ro, că firma Bog’Art a lucrat la imobil, fără acte, și înainte de a semna, oficial, pe 26 octombrie 2023, contractul cu RAAPPS și înainte de a obține, o lună mai târziu, aviz de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Faptul că la imobil exista șantier înainte de octombrie este dovedit și de o captură în Google Maps, al cărui echipament foto a trecut prin fața clădirii în august 2023.

Motivul pentru care părțile nu ar fi semnat mai devreme contractul l-ar fi reprezentat faptul că societatea nu deținea, încă, aviz de securitate din partea ORNISS.

Conform unui articol publicat de G4Media.ro, contractul de lucrări încheiat între Regie și Bog’Art SRL pe 26 octombrie 2023 a fost clasificat, pe data de 22 noiembrie 2023, drept secret de serviciu de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

Faptul că acest contract a fost secretizat mai indică faptul că imobilul de pe Aviatorilor va avea o destinație specială. O sursă G4Media.ro a afirmat că secretizarea contractului nu este justificată deoarece, în prezent, acolo nu locuiește președintele în funcție și, după cum se va vedea mai jos, încă nu există o decizie oficială asupra repartizării clădirii către acesta.

Și atribuirea contractului către Bog’Art reprezintă o nebuloasă – nu apare în sistemul de achiziții publice, iar Regia nu a comunicat modalitatea de atribuire.

De precizat că, în august 2022, o Hotărâre de Guvern din timpul mandatului premierului Nicolae Ciucă, hotărâre care privește acest imobil, a fost, de asemenea, clasificată.

Citește mai mult:

Regia Protocolului de Stat investește în secret 9 milioane de euro în transformarea unui sediu de partid din București într-o reședință de familie / SURSE: Imobilul va fi reședința președintelui Iohannis după terminarea mandatului

EXCLUSIV Contractul de 9 milioane de euro pentru renovarea vilei care ar fi pentru Klaus Iohannis este secretizat de ORNISS / Guvernul Ciucă a emis acum doi ani o Hotărâre referitoare la acest imobil, trecută și ea la secret / Reacția lui Nicolae Ciucă

EXCLUSIV 12 indicii că vila de lux din Aviatorilor pentru care se cheltuiesc 9 milioane de euro va deveni locuința președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. nu era o lege cum ca foști colaboratori ai secu nu au drepturi la case? sau a fost chiar ofiter?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.