Prețurile producției industriale au crescut în iulie față de luna precedentă cu 0,8% atât în zona euro, cât și în UE, conform primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În iunie 2024, prețurile producției industriale au crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât și în UE. România se numără printre țările cu cele mai mari creșteri lunare și anuale ale prețurilor producției industriale
În iulie 2024, comparativ cu iulie 2023, prețurile producției industriale au scăzut cu 2,1% în zona euro și cu 1,9% în UE.
În zona euro, în iulie 2024, comparativ cu iunie 2024, prețurile producției industriale au scăzut cu 0,1% pentru bunurile intermediare, au crescut cu 2,8% pentru energie,au rămas stabile pentru bunurile de capital, au scăzut cu 0,1% pentru bunurile de consum durabile, au scăzut cu 0,1% pentru bunurile de consum nedurabile.
Prețurile în industria totală, cu excepția energiei, au scăzut cu 0,1%.
În UE, prețurile producției industriale au rămas stabile pentru bunurile intermediare, au crescut cu 2,5% pentru energie, au rămas stabile pentru bunurile de capital, au scăzut cu 0,1% pentru bunurile de consum durabile, au rămas stabile pentru bunurile de consum nedurabile.
Prețurile în industria totală, cu excepția energiei, au scăzut cu 0,1%.
Cele mai mari creșteri lunare ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Bulgaria (+3,6%), Grecia (+2,9%) și România (+2,7%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Suedia (-0,9%), Finlanda (-0,7%) și Austria (-0,2%).
În zona euro, în iulie 2024, comparativ cu iulie 2023, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,2% pentru bunurile intermediare, au scăzut cu 6,9% pentru energie, au crescut cu 1,4% pentru bunurile de capital, au crescut cu 0,3% pentru bunurile de consum durabile, au crescut cu 1,0% pentru bunurile de consum nedurabile.
Prețurile în industria totală, cu excepția energiei, au crescut cu 0,2%.
În UE, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,2% pentru bunurile intermediare, au scăzut cu 5,9% pentru energie, au crescut cu 1,5% pentru bunurile de capital, a crescut cu 0,2% pentru bunurile de consum durabile, au crescut cu 0,9% pentru bunurile de consum nedurabile.
Prețurile din totalul industriei, cu excepția energiei, au crescut cu 0,2%.
Cele mai mari scăderi anuale ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Slovacia (-18,9%), Luxemburg (-6,7%) și Letonia (-6,0%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Irlanda (+6,1%), România (+2,7%) și Portugalia (+2,0%).