Numărul de operatori români înscrişi în agricultura ecologică şi suprafeţele de teren sunt pe un trend ascendent, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres. În acest moment, există 14.000 de operatori şi aproape 700.000 de hectare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“În ultima perioadă, există o tendinţă de creştere, atât a numărului de operatori care s-au înscris în agricultura ecologică, cât şi a suprafeţelor. Şi vă dau un exemplu: dacă în 2022 aveam 13.000 de operatori şi 600.000 de hectare, în 2023 avem 14.000 de operatori înscrişi în agricultura ecologică şi aproape 700.000 de hectare. Tendinţa este de a accesa acest program şi de a intra în zona de agricultură ecologică, unde sunt reguli, norme, proceduri. E un pic mai strict şi mai bine organizat sectorul, pentru că vorbim de reguli şi proceduri care trebuie respectate atunci când apar probleme. Există un sistem european de alertă şi lotul sau produsul respectiv este blocat, se face contraprobă şi se vede dacă într-adevăr lucrurile sunt în regulă sau nu”, a declarat, pentru Agerpres ambasadorul României pentru Agricultură Ecologică, Viorel Morărescu.

“Eu recomand produsele ecologice pentru că, pe lângă faptul că sunt produse sigure, sănătoase din punct de vedere al trasabilităţii, pentru că sunt organisme de inspecţie şi certificare care verifică produsele respective, eu cred că produsul ecologic protejează mediul, sănătatea plantelor, animalelor şi a oamenilor. Cred că prin asocierea producătorilor din sectorul agricultorii ecologice – şi nu numai, în general – am putea crea pe agricultură ecologică acele bio-districte. Şi sunt ţări ale Uniunii Europene care au creat acele bio-districte ca partea de alimentaţiei”, a afirmat Viorel Morărescu.

Analize Economedia

România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA

Acesta spune că România are o problemă cu deşeurile alimentare, pentru că la nivelul Uniunii Europene sunt 140 kilograme pe cap de locuitor pe an, iar în România sunt vreo 260 kilograme. “Foarte multe alimente se aruncă şi atunci reducem şi risipa alimentară şi problemele de mediu”, a afirmat Morărescu.

Potrivit reprezentantului MADR, România are potenţial natural şi uman să dezvolte agricultura ecologică, ceea ce înseamnă reducerea consumului de îngrăşăminte chimice, de produse de protecţie a plantelor.

Viorel Morărescu crede că, pe lângă adoptarea agriculturii ecologice, România ar avea mult de câştigat dacă s-ar reîntoarce la soiurile şi rasele autohtone.

“Ar fi foarte bine să ne reîntoarcem la acele soiuri create în România de către înaintaşii noştri. Am avut specialişti în agricultură de marcă şi am cunoscut destul de mulţi oameni din acest domeniu. Vorbim de acele soiuri, acei hibrizi, rase şi specii de animale care au fost studiate şi aclimatizate condiţiilor pedoclimatice din România, comparativ cu ce vine din afară, care nu întotdeauna corespund condiţiilor de la noi şi atunci apar probleme. Eu cred că trebuie să ne ducem spre această zonă şi să încercăm să folosim cât mai puţine îngrăşăminte chimice, pesticide şi să mâncăm cât mai natural, că e mai sănătos pentru noi toţi”, a mai spus Ambasadorul României pentru Agricultură Ecologică, Viorel Morărescu.