Director MADR: România are 14.000 de operatori înscriși în agricultura ecologică şi aproape 700.000 de hectare

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Numărul de operatori români înscrişi în agricultura ecologică şi suprafeţele de teren sunt pe un trend ascendent, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres. În acest moment, există 14.000 de operatori şi aproape 700.000 de hectare.

“În ultima perioadă, există o tendinţă de creştere, atât a numărului de operatori care s-au înscris în agricultura ecologică, cât şi a suprafeţelor. Şi vă dau un exemplu: dacă în 2022 aveam 13.000 de operatori şi 600.000 de hectare, în 2023 avem 14.000 de operatori înscrişi în agricultura ecologică şi aproape 700.000 de hectare. Tendinţa este de a accesa acest program şi de a intra în zona de agricultură ecologică, unde sunt reguli, norme, proceduri. E un pic mai strict şi mai bine organizat sectorul, pentru că vorbim de reguli şi proceduri care trebuie respectate atunci când apar probleme. Există un sistem european de alertă şi lotul sau produsul respectiv este blocat, se face contraprobă şi se vede dacă într-adevăr lucrurile sunt în regulă sau nu”, a declarat, pentru Agerpres ambasadorul României pentru Agricultură Ecologică, Viorel Morărescu.

“Eu recomand produsele ecologice pentru că, pe lângă faptul că sunt produse sigure, sănătoase din punct de vedere al trasabilităţii, pentru că sunt organisme de inspecţie şi certificare care verifică produsele respective, eu cred că produsul ecologic protejează mediul, sănătatea plantelor, animalelor şi a oamenilor. Cred că prin asocierea producătorilor din sectorul agricultorii ecologice – şi nu numai, în general – am putea crea pe agricultură ecologică acele bio-districte. Şi sunt ţări ale Uniunii Europene care au creat acele bio-districte ca partea de alimentaţiei”, a afirmat Viorel Morărescu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta spune că România are o problemă cu deşeurile alimentare, pentru că la nivelul Uniunii Europene sunt 140 kilograme pe cap de locuitor pe an, iar în România sunt vreo 260 kilograme. “Foarte multe alimente se aruncă şi atunci reducem şi risipa alimentară şi problemele de mediu”, a afirmat Morărescu.

Potrivit reprezentantului MADR, România are potenţial natural şi uman să dezvolte agricultura ecologică, ceea ce înseamnă reducerea consumului de îngrăşăminte chimice, de produse de protecţie a plantelor.

Viorel Morărescu crede că, pe lângă adoptarea agriculturii ecologice, România ar avea mult de câştigat dacă s-ar reîntoarce la soiurile şi rasele autohtone.

“Ar fi foarte bine să ne reîntoarcem la acele soiuri create în România de către înaintaşii noştri. Am avut specialişti în agricultură de marcă şi am cunoscut destul de mulţi oameni din acest domeniu. Vorbim de acele soiuri, acei hibrizi, rase şi specii de animale care au fost studiate şi aclimatizate condiţiilor pedoclimatice din România, comparativ cu ce vine din afară, care nu întotdeauna corespund condiţiilor de la noi şi atunci apar probleme. Eu cred că trebuie să ne ducem spre această zonă şi să încercăm să folosim cât mai puţine îngrăşăminte chimice, pesticide şi să mâncăm cât mai natural, că e mai sănătos pentru noi toţi”, a mai spus Ambasadorul României pentru Agricultură Ecologică, Viorel Morărescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: