Lafarge Serbia intenționează să construiască o fabrică în apropierea centralei electrice Nikola Tesla B, care va utiliza toată cenușa generată ca produs secundar al arderii ca materie primă în producția de ciment, conform Balkan Green Energy News.Compania de electricitate de stat Elektroprivreda Srbije (EPS) din Serbia produce anual până la șapte milioane de tone de cenușă și zgură în centralele sale pe cărbune. O mică parte din aceasta este vândută, în timp ce restul este depozitat în gropi de gunoi
Noua fabrică a Lafarge Serbia ar urma să utilizeze un milion de tone de cenușă pe an de la centrala electrică Nikola Tesla B (TENT B) în producția de ciment. Prin introducerea cenușii printre materiile sale prime în Serbia, producătorul de ciment aplică principiul economiei circulare.
Potrivit EPS, centralele electrice pe cărbune din Serbia produc anual între șase și șapte milioane de tone de cenușă, din care doar cinci-șase procente sunt vândute. Anul trecut, doar 180 000 de tone din aceasta au fost vândute.
Restul este depozitat în gropile de gunoi proprii ale EPS, care acoperă o suprafață de 1.600 de hectare. Deși cenușa eliminată este clasificată drept deșeu nepericulos, aceasta ajunge totuși în aer și în sol, poluând mediul.
Noua fabrică, situată în Ratari, lângă Obrenovac, ar fi prima din Serbia construită lângă o centrală electrică, pentru a utiliza cenușa la sursă.
Lafarge Serbia ar putea rezolva problema de lungă durată a acumulării de cenușă în Serbia
Cu o investiție de aproximativ 110 milioane EUR, fabrica de ciment Lafarge Serbia ar putea rezolva problema de lungă durată a acumulării de cenușă în Serbia, deoarece fabrica este planificată să proceseze și cenușa din depozitele de cenușă existente.
Există două modalități de utilizare a cenușii în industria construcțiilor.
„Materialele care pot fi utilizate în construcția de drumuri ar proveni din depozitele de cenușă existente. Acest material este gata să fie utilizat în industria rutieră.Cu toate acestea, cenușa nou generată, cunoscută sub numele de cenușă zburătoare, nu poate fi utilizată în industria cimentului sau a betonului, sau în multe alte industrii, fără o prelucrare prealabilă. Acesta este exact lucrul de care se va ocupa uzina Ratari.Vom măcina, clasifica și selecta un milion de tone de cenușă pentru a produce noi materiale de construcție”, a declarat pentru RTS Dimitrije Knjeginjić, CEO al Lafarge Serbia.
Fabrica ar contribui la avansarea economiei circulare în Serbia, în timp ce EPS ar reduce cantitatea de cenușă eliminată în depozitele de deșeuri, ar reduce costurile de exploatare și ar putea obține profit din vânzarea cenușii.
Utilizarea cenușii va fi foarte importantă pentru companie atunci când CBAM va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Regulamentul impune o taxă pentru fiecare tonă de CO2 emisă în producția de aluminiu, fier, oțel, ciment, îngrășăminte artificiale, electricitate și hidrogen exportate în UE.