Firmele de asigurări au plătit, în 10 ani, despăgubiri de aproape 20 milioane de euro pentru locuințe afectate de inundații, cutremure sau alunecări de teren/ Câte locuințe au asigurări obligatorii

inundatii-galati-viitura-768x512 sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri de aproape 20 milioane de euro (93,3 milioane lei) pentru refacerea locuinţelor în urma inundaţiilor, cutremurelor şi a alunecărilor de teren. Banii au fost achitați atât în baza asigurărilor obligatorii, cât şi a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.

Organizaţia menţionează că despăgubirile achitate de asigurători în urma riscurilor catastrofale sunt în creştere de la un an la altul. Astfel, anul trecut au fost plătite despăgubiri de 5 ori mai mari decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuinţelor de cele 3 riscuri – inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.

“Din păcate, doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurări facultative. Este evident că mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunităţi reziliente în faţa acestor provocări”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.