România a pierdut definitiv o investiție de 1,4 miliarde de euro într-o fabrică pentru producția de baterii pentru mașini electrice planificată de belgienii de la ABEE la Galați, au anunțat belgienii, printr-un comunicat discret, publicat în această vară pe propriul site. Ministrul Economiei Radu Ștefan Oprea spunea în decembrie pentru Economedia că încă încerca să găsească sursa de finanțare pentru ajutorul de stat, aceasta fiind o condiție a belgienilor pentru a alege România.
UPDATE 21.10 Surse apropiate situației au declarat pentru Economedia că belgienii cereau ajutor de stat, deși nu produseseră încă nici baterii, nici celule de baterii.
Amintim că ABEE (Avesta Battery & Energy Engineering) este de fapt un „startup”, o companie mică, înființată în 2019, cu 20 de angajați, ce nu are încă producție, ci doar cercetare.
Astfel, belgienii cereau ajutor de stat pentru a putea ulterior să solicite finanțare suplimentară din piață pentru a dezvolta proiectul. Acesta este modelul clasic al companiilor de tehnologie, care gândesc un produs, dar care este validat doar limitat în piață, iar ulterior atrag finanțare din piață pentru a produce în masă.
Ajutorul de stat solicitat de belgieni ar fi fost de peste 100 milioane de euro, pentru o investiție inițială de 300-400 milioane de euro, conform surselor Economedia.
ABEE a mai anunțat, înainte de investiția din România, două sit-uri, în Belgia și Macedonia de Nord. Ulterior, fostul premier bulgar, care între timp a demisionat, a anunțat că ABEE a promis și o investiție de 1,1 miliarde de euro în producția de baterii litiu-ion în Bulgaria. ABEE a fost înființată în 2019 de un profesor pe nume Noshin Omar.
UPDATE 20.52 Ministrul Economiei Radu Ștefan Oprea a declarat pentru Economedia că nu a existat posibilitatea de a finanța acest proiect în forma dorită de belgieni. „Schemele din PNRR sunt competitive, nu dedicate”, a declarat el.
Știrea inițială
„Decizia ABEE cu privire la locația gigafactory va fi influențată de factori precum infrastructura, disponibilitatea forței de muncă și sprijinul guvernamental. Compania intenționează să finalizeze locația în următoarele luni și să înceapă construcția la scurt timp după aceea. Deși ABEE a decis să își încheie colaborarea la proiectul din România, continuăm să explorăm alte locații promițătoare pentru a susține creșterea noastră strategică”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul companiei.
ABEE a anunțat atunci că este în căutarea unei locații pentru giga-fabrica sa de baterii și este în discuție cu două țări, dar nu cu România. „Avesta Holding, lider în soluții inovatoare pentru baterii și energie, este încântată să anunțe planurile sale de a înființa o nouă gigafabrică dedicată producției de celule de baterii avansate Litiu-Fier-Fosfat (LFP). Această instalație ultramodernă va începe cu o capacitate impresionantă de 5 gigawați oră (GWh) anual, sprijinind exclusiv Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), BE-Volt și alți parteneri strategici. Pe măsură ce instalația se extinde, se preconizează că va ajunge la o capacitate de 20 GWh, poziționând ABEE în fruntea revoluției europene a bateriilor”, a anunțat compania în iunie.
În decembrie anul trecut, ministrul Economiei Radu Ștefan Oprea și Florin Spătaru, consilier al premierului pe probleme economice şi fost ministru al Economiei, spuneau pentru Economedia că investiția din România. Ei afirmau că încă încearcă să găsească o sursă de finanțare pentru ajutorul de stat.
„Încercăm să identificăm sursa de finanțare pe fonduri europene. Din păcate ele nu sunt gestionate de către MEAT. Inițial credeam că o sursă poate fi Fondul pentru Tranziție Justă, belgienii alegând unul dintre județele care sunt în acest program. Acum posibile surse sunt Fondul de Modernizare sau cele din PNRR pentru baterii”, a declarat Radu Ștefan Oprea pentru Economedia la acel moment.
„În PNRR există un buget pentru producția de baterii, doar că acel buget și condițiile de acordare de acolo nu sunt foarte favorabile pentru investiție într-o giga fabrică. Belgienii au spus că vor o investiție de până la 1,4 miliarde de euro. Iar sumele acordate prin PNRR, cele 259 de milioane de euro, erau pentru 2 activități: pentru producția de panouri fotovoltaice și pentru baterii. Am inițiat discuții cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Ministerul Energiei pentru identificarea unor soluții. Este normal să identificăm această sursă de finanțare. Continuăm discuțiile”, spunea atunci și Florin Spătaru, consilier al premierului pe probleme economice şi fost ministru al Economiei.
În iunie 2023, Biroul de presă al Primăriei Galaţi anunța că compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va construi în Zona Liberă Galaţi o fabrică de baterii pentru maşinile electrice, o investiţie de 1,4 miliarde euro, care va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă.
„Vom avea la Galați o fabrică de baterii pentru mașinile electrice, o investiție de 1,4 miliarde de euro, care va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă. Este vorba despre cea mai mare investiție în domeniu din România, pe care o va realiza compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE). Nu a fost ușor să aducem acest proiect la Galați pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, iar orașul nostru și întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câștigat. Galațiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poartă strategică în estul Uniunii Europene. Am reprezentat astăzi comunitatea gălățeană, la Ninove, în Belgia, la evenimentul oficial de anunțarea a investiției. Le mulțumesc reprezentanților companiei ABEE, oficialilor belgieni și români, domnului europarlamentar Dan Nica și domnului consilier de stat Florin Spătaru. În acest fel, Galațiul devine un reper important în domeniul fabricării bateriilor electrice la nivel internațional.” a scris primarul Pucheanu pe Facebook.