Rezolv Energy a încheiat un acord virtual de cumpărare a energiei electrice pe șapte ani cu compania italiană A2A/ Energia va fi furnizată de parcul eolian Vifor din Buzău, care ar trebui să fie pus în funcțiune până la sfârșitul anului viitor

parc eolian_n Sursa foto: Facebook / RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana

Producătorul de energie regenerabilă Rezolv Energy, axat pe Europa Centrală și de Sud-Est, a anunțat că a semnat un acord virtual de cumpărare a energiei electrice (vPPA) pe șapte ani cu compania italiană de utilități A2A pentru 150 GWh de electricitate verde pe an, scrie SeeNews.

Energia va fi furnizată de la parcul eolian Vifor de 461 MW al Rezolv din sud-estul județului Buzău din România, care este în prezent în curs de dezvoltare și este planificat să intre în funcțiune până la sfârșitul anului 2025, arată Rezolv într-un comunicat de presă.

Achiziționarea de către A2A a 150 GWh de energie regenerabilă suplimentară, care poate acoperi nevoile de energie electrică a aproximativ 73.000 de gospodării anual, va duce la reducerea emisiilor de CO2 cu aproape 63 000 de tone pe an. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.

Spre deosebire de contractele de achiziție de energie electrică (PPA), care necesită rețele conectate și proximitate între cumpărător și producător, cele virtuale (vPPA) sunt acorduri financiare prin care cumpărătorul primește certificate care garantează că energia provine dintr-o anumită sursă regenerabilă.

„Acordurile virtuale de cumpărare a energiei sunt încă un concept relativ nou în Europa de Sud-Est, dar ele devin un facilitator din ce în ce mai important al tranziției energetice”, a declarat Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy.

Acordul cu A2A marchează al șaselea vPPA semnat de Rezolv începând cu luna iunie. VPPA-urile pe care Rezolv le-a încheiat până acum echivalează cu un total de 460 GWh pe an, cea mai mare capacitate PPA pe care un dezvoltator a obținut-o în Europa de Sud-Est, conform comunicatului.

Recent, Rezolv Energy a semnat un acord vPPA pe 10 ani cu compania Bekaert, cu sediul în Belgia, pentru 100 GWh de energie electrică ecologică pe an, precum și vPPA-uri transfrontaliere pe 12 ani cu trei companii din grupul Deutsche Telekom, tot pentru un total de 100 GWh de energie curată pe an, care va fi furnizată de parcul eolian Vifor. Faza inițială de dezvoltare va aduce capacitatea instalată a proiectului Vifor la 192 MW, înainte de a se extinde la 461 MW în a doua fază. Odată operațional, parcul eolian Vifor va putea alimenta peste 270.000 de locuințe cu energie curată, reducând emisiile de CO2 cu aproximativ 540.000 de tone.

În iunie, Rezolv și partenerul său, compania britanică de investiții Low Carbon, au obținut facilități de împrumut de până la 291 de milioane de euro (325,3 milioane de dolari) pentru construcția primei faze a parcului eolian Vifor. Cele două companii s-au asociat cu producătorul danez de turbine Vestas pentru a instala 30 de turbine eoliene de 6,4 MW fiecare. Compania românească de infrastructură energetică Electromontaj a câștigat, de asemenea, o licitație prin care se va asocia cu Vestas pentru proiectarea și executarea conexiunilor la rețeaua națională ale parcului eolian Vifor.

Înființată și susținută de investitorul britanic în infrastructură Actis, Rezolv Energy are mai bine de 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian Vifor, proiectele includ parcul solar Dama de 1 044 MW din vestul României, parcurile eoliene Dunarea East & West de 600 MW din județul Constanța din România și St. George, un proiect solar de 229 MW din nord-estul Bulgariei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.