Terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis începe operațiunile comerciale

Port Alexandroupolis Sursa foto: hradf.com

Compania elenă Gastrade a anunţat marţi lansarea în exploatare comercială a Terminalului de gaz natural lichefiat (GNL) de la Alexandroupolis, transmite Agerpres.

“Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel european, regional, naţional şi local, terminalul fiind deţinut, proiectat, dezvoltat şi operat de Gastrade. Acest proiect a fost conceput în urmă cu 15 ani de Dimitris Copelouzos. Rezultatul unei ample colaborări, cu viziune de pionierat pentru momentul respectiv, proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală şi de Sud-Est, crescând decisiv rolul şi importanţa Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă ţări”, se arată într-un comunicat al companiei.

Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU (unitatea plutitoare de stocare şi regazificare a GNL), o conductă de gaze naturale submarină şi terestră care conectează FSRU la sistemul naţional de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova şi estul Ucrainei, precum şi către Ungaria şi vestul Slovaciei.

FSRU, denumită “Alexandroupolis”, dispune de o tehnologie modernă, cu o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

În prezent, 14 companii elene şi internaţionale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puţin în 2030. Demararea operaţiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează şi consolidarea iniţiativei Coridorul vertical, cu o dinamică semnificativă, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, subliniază comunicatul citat.

“Cu toţii, în echipa Gastrade, suntem încântaţi şi mândri că am ajuns cu succes la capătul acestei călătorii lungi şi că livrăm ţării şi întregii regiuni acest proiect cheie. Viziunea noastră este de a oferi pieţei un proiect care va funcţiona în condiţii favorabile pentru comunitatea locală din Alexandroupolis, pentru mediu şi clienţii noştri, oferind o opţiune de aprovizionare stabilă şi fiabilă pentru regiune”, a declarat Kostis Sifnaios, director general Gastrade, în comunicat.

Gastrade este prima companie elenă cu licenţă independentă pentru sistemul de gaze naturale. Gastrade studiază, proiectează, dezvoltă, operează şi exploatează infrastructura necesară pentru primirea, stocarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale într-un mod sigur, adecvat, fiabil şi rentabil.
Gastrade a dezvoltat şi va exploata sistemul independent de gaze naturale din Alexandroupolis.

Proiectul a fost cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin programele operaţionale “Competitivitate, antreprenoriat şi inovare (EPAnEK)” şi “Mediu şi schimbări climatice (PEKA)” din cadrul CRSN 2014-2020 şi, respectiv, 2021-2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Se pare ca afacerile incep sa mearga…. pentru Greci si Bulgari, noi ca niste agarici o sa cotizam la profitul lor, Dl. VERGIL POPESCUuuuu in calitate de reprezentant al Bulgarilor si Grecilor a rezolvat cazul…. GENIU in libertate, Fruncea Vizionara a PNL… 🤪🤣🤣🤣👍

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.