RoPower Nuclear, compania care dezvoltă reactoarele nucleare mici la Doicești, primește o finanţare de 99 milioane de dolari din partea Băncii de Export-Import a SUA (EXIM)

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

RoPower Nuclear, compania care dezvoltă reactoarele nucleare mici (SMR) la Doicești, un joint-venture între Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, primește o finanţare de 99 milioane de dolari din partea Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), pentru dezvoltarea proiectului, arată un comunicat transmis marți.

Acest angajament face parte dintr-un pachet inițial de finanțare în valoare de 275 milioane de dolari, care include contribuții semnificative de la alte instituții internaționale, precum Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC) și parteneri privați.

„Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești este un semnal puternic dat de România, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii. Un semnal pentru independență și securitate energetică, un semnal pentru inovare, un semnal pentru o tranziție verde pragmatică, de la cărbune la energie nucleară, tot o formă de producție în bandă, un semnal bazat pe competitivitatea României în sectorul nuclear. Finanțarea aprobată de US EXIM este o confirmare a angajamentului SUA față de acest proiect de amploare, care poziționează România ca unul dintre liderii noilor tehnologii nucleare. Am convingerea că la nivelul finalului de deceniu putem fi printre primele țări din lume cu SMR, ceea ce va însemna o oportunitate istorică de dezvoltare a unui lanț local de aprovizionare, iar Nuclearelectrica are toate șansele să opereze și alte asemenea proiecte în toată regiunea,” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul care va începe construcția după finalizarea celei de-a doua faze a studiilor de proiectare și inginerie (FEED).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Acest angajament financiar din partea EXIM Bank reprezintă un vot de încredere nu doar în capacitatea României de a implementa tehnologii nucleare de ultimă generație, ci și în parteneriatul solid dintre țara noastră și Statele Unite. Finanțarea ne va permite să facem pași decisivi către un viitor energetic mai sigur, mai curat și sustenabil, iar România se poziționează astfel ca un lider în inovația energetică la nivel regional,” a subliniat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Finanțarea din partea EXIM Bank este esențială pentru avansarea proiectului, sprijinind activități critice precum caracterizarea amplasamentului, obținerea aprobărilor de reglementare și realizarea lucrărilor detaliate de inginerie. Aceasta poziționează România ca un lider regional în inovația energiei curate, contribuind la obiectivele climatice ambițioase ale Uniunii Europene.

În iulie, RoPower Nuclear, responsabilă pentru proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR) NuScale de la Doicești, deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas, și Fluor Corporation, finanțatori ai reactoarelor nucleare mici și parteneri în proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, au semnat contractele pentru următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru un proiect SUA-România al unui reactor modular de mici dimensiuni la Doicești, dezvoltat cu tehnologia americanilor de la NuScale.

Proiectul a fost întârziat după ce Ministerul Energiei a blocat într-o ședință din aprilie a acționarilor companiei de stat Nuclearelectrica un împrumut cerut de companie pentru reactoarele modulare mici (SMR) de la Doicești. Ministerul Energiei a transmis ulterior că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România și că punctele vor fi reluate într-o ședință ulterioară, pentru a clarifica între timp anumite aspecte. Ulterior, semnarea acestor contracte a fost aprobată de adunarea generală a acționarilor Nuclearelectrica.

Studiul va fi efectuat de către Fluor, cu NuScale drept subcontractor. Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare și inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doicești.

Fluor Corporation, listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde USD pe an, este cel mai mare finanţator şi acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din această clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC).

Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat, în noiembrie 2021, un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.

În iunie 2022, preşedintele american Joe Biden, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane USD pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas), au semnat contractul pentru faza I a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în noiembrie 2021, Energonuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării.

Până în momentul de faţă, în cadrul proiectului s-au alăturat în Joint Venture (JV) partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy şi Sargent&Lundy. Responsabilităţile principale ale JV constau în principal în asigurarea managementului de proiect şi dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy şi Ansaldo.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: