Compania SpaceX alături de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și Ministerul Apărării Naționale, au efectuat primul test în format live pentru a putea demonstra că sistemele de sateliți non-geostaționari (NGSO) ai rețelei Starlink pot funcționa fără a interfera cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și cu limite relaxate de densitate a fluxului de putere (epfd).
Rețeaua Starlink este prima și cea mai mare constelație de sateliți din lume care se folosește de orbita joasă a Pământului pentru a oferi internet de mare mare viteză, cu latență redusă, utilizatorilor din întreaga lume. Aceasta poate să susțină streaming, jocuri online și chiar apeluri video.
ANCOM este implicată activ la lucrările Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT). UIT organismul ONU care, prin Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor (WRC), este responsabil pentru analiză și, implicit, revizuirea Regulamentului radiocomunicațiilor (RR), tratatul internațional care reglementează alocarea orbitelor geostaționare (GSO) și utilizarea spectrului de frecvențe radio aferent și a celui alocat pentru comunicații prin sateliți non-geostaționari (NGSO).
Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost stabilite în urmă cu 25 de ani. Sistemele NGSO FSS funcționează în anumite benzi de frecvențe și trebuie să îndeplinească limitele epfd pentru a se asigura că nu provoacă interferențe inacceptabile rețelelor GSO FSS și BSS. România a decis să se implice în aceste demersuri considerând că reducerea decalajului digital și asigurarea conectivității necesită utilizarea în comun a sateliților de comunicații, atât geostaționari și non-geostaționari. Este important ca prin aceste demersuri să se stabilească dacă limitele epfd prevăzute în RR articolul 22 sunt adaptate noilor cerințe. Totodată, este importantă și adoptarea unui cadru de reglementare privitor noilor realități, prin care să se asigure în continuare siguranța rețelelor geostaționare, permițând valorificarea potențialului complet al rețelelor non-geostaționare, în scopul obținerii de beneficii utilizatorilor români și globali. Potrivit testului, România a analizat istoria modului în care au fost stabilite limitele epfd în urmă cu 25 de ani deoarece la vremea aceea administrațiile au stabilit un criteriu de protecție agregat de 10% pentru „creșterea indisponibilității&legăturilor GSO. A fost introdusă noțiunea de „măști epfd" artificiale. Aceste măști sunt limite specifice (în vigoare astăzi), dar care introduc ineficiențe ale spectrului, F4-AIIP 2/3 Ediţia:1; Revizia:0. Fiind convenite pe baza unor compromisuri luate pentru a se asigura că vor funcționa pentru sistemele teoretice non-geostaționare studiate atunci, dar nu au devenit vreodată operaționale. ANCOM consideră că un cadru de protecție adecvat pentru rețelele geostaționare ar include un set complet de legături de referință geostaționare vizând operațiunile GSO moderne existente și nu doar cele teoretice și criterii de protecție stabilite între operatorii celor douar sisteme. Crezând că acestea două ar fi eficente fie testării oricărui sistem non-geostaționar și să ajute la verigicarea și protecția legăturilor de comunicații geostaționare.
ANCOM a instalat în România, în perioada 23 – 24 iulie 2024, echipamente pentru un „test epfd”; în condiții reale, primul de acest fel din lume. Ministerul Apărării Naționale a furnizat caracteristicile legăturilor de link-buget și pragul de indisponibilitate C/N al unora dintre cele mai sensibile legături de comunicații din țară în banda Ku. Criteriul de protecție selectat pentru a asigura protecția este cel convenit în urmă cu 25 de ani, respectiv o creștere agregată de 10% a indisponibilității serviciului. Va fi testată și o creștere de 3% a indisponibilității serviciului individual.
Cu acordul ANCOM și al Ministerului Apărării Naționale, SpaceX, prin rețeaua de sateliți Starlink, a fost autorizat să depășească limitele actuale de densitate a fluxului de putere (epfd) și să atingă parametrii operaționali conveniți pe o zonă restrânsă ca suprafață în jurul locului unde se efectueaza testarea, pentru o durată de cel puțin șase luni. Datele privind nivelul semnalului, al interferențelor și/sau al zgomotului sunt colectate prin intermediul unui analizor de spectru și vor fi partajate într-o manieră transparentă între părțile implicate, ANCOM, SpaceX și Ministerul Apărării Naționale. Scopul este de a demonstra că rețeaua de sateliți NGSO Starlink poate îndeplini criteriile de protecție de 10% și 3% pentru legăturile satelitare furnizate de Ministerul Apărării Naționale prin intermediul rețelelor de sateliți geostaționari și, prin urmare, le poate proteja în timp ce depășește supravegheat limitele actuale de epfd.
Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută și ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii destinată fabricării vehicurilor pentru transport în spațiul cosmic de către antreprenorul Elon Musk.