Compania lituaniană de energie regenerabilă Green Genius, prezentă și în România, se extinde în Europa cu o investiţie BERD de 100 de milioane de euro

panouri fotovoltaice solare carbochim

Dezvoltatorul de energie regenerabilă Green Genius, care are proiecte şi în România, va primi o investiţie de capital de până la 100 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru a finanţa planurile de extindere până în 2029 în diferite ţări europene, conform unui comunicat al companiei lituaniene.

La finalizarea tranzacţiei, care face încă obiectul aprobării de către autorităţile de concurenţă din mai multe ţări, BERD va deveni acţionar minoritar al Green Genius.

“Promovarea energiei regenerabile este esenţială pentru obiectivele BERD, iar consolidarea securităţii energetice rămâne o prioritate cheie pentru statele baltice. Nu există o modalitate mai bună de a atinge aceste obiective decât prin parteneriatul cu un client existent din ţările noastre de operaţiuni, cu care am realizat cu succes numeroase proiecte în ultimul deceniu. Suntem foarte încântaţi să avem oportunitatea de a deveni acţionari ai Green Genius şi suntem nerăbdători să le sprijinim ambiţiile ecologice şi planurile de expansiune în întreaga Europă”, a declarat Grzegorz Zielinski, şeful Departamentului Energie Europa al BERD, citat în comunicat, potrivit Agerpres.

Investiţia BERD în valoare de 100 de milioane de euro va sprijini strategia europeană de creştere a Green Genius, care include dezvoltarea a peste 2 gigawaţi de energie regenerabilă, accelerarea tranziţiei Europei către energie curată şi consolidarea independenţei şi securităţii energetice a regiunii.

“Suntem încântaţi să formăm un parteneriat cu BERD. Acest parteneriat reflectă strategia pe termen lung a Green Genius de a construi în continuare portofoliul de dezvoltare şi de a se transforma într-un producător independent de energie. Acest partener instituţional ne va permite să investim mai activ în noi proiecte de energie regenerabilă”, a declarat Ruslan Sklepovic, CEO al Green Genius.

Investiţia marchează cel mai mare angajament de capital al BERD pentru o singură companie de acest tip în statele baltice. Fondurile vor fi direcţionate către dezvoltarea şi achiziţionarea de proiecte de energie regenerabilă în ţările baltice, Polonia, România şi pe alte pieţe europene.

“Parteneriatul cu BERD nu numai că sprijină iniţiativele de acţiune climatică ale companiei, dar consolidează şi politicile de guvernanţă, ESG şi de gestionare a lanţului de aprovizionare ale Green Genius”, a adăugat Rokas Bancevicius, CFO al Green Genius.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 36 de economii de pe trei continente. Banca este deţinută de 73 de ţări, precum şi de UE şi BEI. Investiţiile BERD sunt menite să facă economiile din regiunile sale competitive, incluzive, bine guvernate, ecologice, reziliente şi integrate.

“Aceasta este o tranzacţie de referinţă pentru BERD în statele baltice, care exemplifică angajamentul BERD faţă de parteneriatele pe termen lung şi sprijinul continuu pentru regiune. Odată cu tranziţia Green Genius de la statutul de dezvoltator la cel de producător independent de energie electrică, această investiţie va accelera extinderea sa pe pieţele UE, inclusiv în statele baltice, Polonia şi România.”, a comentat Tomas Kairys, şeful BERD pentru statele baltice.

Green Genius are un portofoliu divers în domeniul energiei regenerabile, care cuprinde soluţii solare, baterii, eoliene şi biometan. Compania a dezvoltat 2,7 GW de proiecte de energie regenerabilă pe mai multe pieţe europene şi a finalizat până în prezent proiecte de 549 MW.

Green Genius a intrat pe piaţa din România în 2020, deschizând un birou în Bucureşti. Compania este implicată în dezvoltarea proiectelor fotovoltaice de tip “green field” în România şi uneori ia în considerare achiziţia unor proiecte în stadii incipiente de dezvoltare. În prezent, aceasta dezvoltă proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 180 MW în România şi a anunţat că intenţionează să construiască, până în 2025, centrale solare fotovoltaice cu o putere instalată totală de peste 500 MW pentru a genera energie verde, având deja asigurată finanţarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.