Marcel Ciolacu anunță că speră la demisii sau va declanșa proceduri de selecție pentru șefii unor companii de stat din Energie, după ce Comisia Europeană a sesizat incompatibilități și conflicte de interese / Despre sumele suspendate din PNRR: „Nu riscăm să pierdem niciun euro”

Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto

Premierul Marcel Ciolacu anunță că sper ca șefii de companii din Energie pentru care Comisia Europeană a sesizat o serie de incompatibilități și conflicte de interese își vor da demisia, altfel va declanșa noi proceduri de selecție. Numirile la Energie blochează plata unei sume din cererea 3 de plată din PNRR. Despre cele 1,1 miliarde de euro suspendate din PNRR, premierul a spus că „nu riscăm să pierdem niciun euro”.

Premierul a mai spus că a cerut Comisiei Europene să trimită în România un expert în selecția șefilor de companii pe Ordonanța 109.

„Nu riscăm să pierdem niciun euro. Sunt două sume la Ministerul Transporturilor, metroul la Cluj și încă o sumă pe niște erate care nu au fost admise din SEAP în JOUE, pe care le-am trimis din nou în discuție la nivelul tehnic, dar amândouă sunt pe împrumut. România nu pierde niciun leu, niciun euro din granturi. Ei ne dau șase luni de zile ca să închidem procedurile. Tot ce era la companii la transporturi și-au dat toți demisia imediat. Tot ce era AMEPIP și-au dat imediat demisia, unde am fi putut pierde bani. Sperăm ca și la energie să se întâmple același lucru. Oricum declanșez proceduri la toate, oricum am cerut la Comisia Europeană să-mi trimită un expert în selecția pe 109. Este exclus ca România să piardă vreun euro. Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați și care ar fi înțeles că nu mai merge cu șmecheria în 2024, acum nu am fi avut această problemă”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

România vrea să reia selecțiile de șefi „corporatiști” la 14-15 companii de stat din Energie, după ce Comisia Europeană a sesizat o serie de persoane numite deși existau incompatibilități și conflicte de interese, arată surse guvernamentale consultate de Economedia.

  • Amintim că Economedia a scris în exclusivitate, în iulie, despre un potențial conflict de interese la alegerea șefilor „corporatiști” ai companiilor de stat din Energie, unde anunțurile de recrutare au fost postate la „mica publicitate” sau au existat relații ierarhice sau influențe politice între candidați și membrii comitetului de selecție.
  • Numirea de șefi la companii din energie este unul dintre jaloanele care împiedică primirea a 1,1 miliarde euro din PNRR din cererea de plată numărul 3, după cum a scris Economedia AICI.

Toate selecțiile pe care Comisia Europeană le contestă sunt selecții definitive pe Ordonanța guvernanței corporative 109, organizate în mandatul fostului ministru al Energiei Virgil Popescu, au precizat sursele.

„Selecțiile trebuie reluate. Cu siguranță le reluăm pe baza scrisorii Comisiei Europene. Vom avea o actualizare de legislație pe guvernanța corporativă, luna viitoare. Acolo unde Comisia Europeană a constatat că selecția este neconformă se reia procedura. Ne asumăm prin act normativ astfel încât să nu poată fi contestată. Încetează mandatele pentru incompatibilitate. Mandatul nu poate fi peste lege”, au declarat sursele guvernamentale.

Sursele transmit că speră ca numirile noi ar putea fi încheiate rapid, chiar în 2-3 luni.

Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarat că Ministerul Energiei a transmis Comisiei Europene extrem de multe documente, justificând îndeplinirea formalităţilor legale şi respectarea Ordonanţei 109 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pe proceduri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: