Banii din PNRR pentru metroul de la Cluj vor fi relocaţi la o „investiţie de succes”

Metrou Cluj Napoca M 1 Sursa Foto : Primăria Cluj Napoca

Banii aferenţi metroului de la Cluj din PNRR, 300 de milioare de euro, vor fi relocaţi „la o investiţie de succes şi care nu are probleme din perspectiva Comisiei Europene”, a spus ieri Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, după cum transmite News.ro. Metroul de la Cluj va primi o plată parțială, dar va fi scos ca investiţie din PNRR la revizuirea acestuia, urmând ca proiectul să treacă pe altă sursă de finanțare, a explicat ministrul într-o intervenție la Digi24.

„Nu s-a rezolvat problema metroului de la Cluj. Drept pentru care vom avea o plată parţială pe el. La revizuirea PNRR, metroul de la Cluj va fi scos ca investiţie din PNRR şi se va duce în altă sursă de finanţare de la Ministerul Transportului din obligaţiuni verzi pe care le emite România. Banii aferenţi metroului de la Cluj, cei 300 de milioare de euro, că atâta e investiţia din PNRR, vor fi relocaţi la o investiţie de succes şi care nu are probleme din perspectiva Comisiei. Ce reproşează Comisia? Nu a fost publicat în JOUE anunţul pentru lansarea licitaţiei, la valoare actualizată a contractului de execuţie. Asta spune Comisia. (…) Toate se vor rezolva. Avem această perioadă de şase luni în care să rezolvăm aceste probleme”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Economedia a scris anterior că Comisia Europeană va retrage finanțarea de 300 de milioane de euro din PNRR pentru metroul din Cluj-Napoca. Guvernul caută acum surse alternative de finanțare, care ar putea fi certificatele verzi.

Conform informațiilor Economedia, unul din motive este întârzierea procedurii de licitație, respectiv probleme privind publicarea licitației în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Informația privind pierderea finanțării europene pentru proiectul metroului de la Cluj a fost lansată anterior de deputatul clujean Sabin Sărmaș, după cum a scris Actual de Cluj. El spus că aceasta se datorează pe de-o parte din pricina întârzierilor lucrărilor, iar pe de alta parte din cauza unor vicii de procedură în procesul licitației pentru atribuirea lucrărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.