Avocatul Poporului, Renate Weber, nu va contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) ordonanța de urgență privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, adoptată de Guvern pe 3 septembrie, potrivit unui document al instituției.
Solicitarea privind sesizarea CCR a venit din partea a 18 organizații non-guvernamentale, printre care și Expert Forum, care considerau că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care „serveşte mai degrabă intereselor politice”.
Ordonanța privind aprobarea Programului Anghel Saligni, în valoare de 50 de miliarde lei, bani pentru proiecte de asfaltare, canalizare și rețele de gaz, a fost adoptat la începutul lunii septembrie în ședința de Guvern. OUG-ul a intrat în vigoare luni, 6 septembrie, iar singura instituție care putea ataca la CCR ordonanța de urgență era Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului susține însă, în nota de respingere a solicitării ONG-urilor, că Parlamentul este singurul care are competență în această situație.
„Apreciem că examinarea aspectelor de politică economică și de oportunitate a legiferării în acest domeniu este de competența Parlamentului. (…) Parlamentul trebuie să verifice și să aprobe atât condițiile de constituționalitate, cât și de oportunitate a OUG, iar în privința acestora din urmă, CCR nu are competența de a se pronunța, întrucât țin de aprecierea exclusivă a Parlamentului”, se arată în soluționarea petiției prin care 18 ONG-uri solicitau sesizarea CCR.
Totodată, în ceea ce privește lipsa avizului Consiliului Economic și Social (CES), Avocatul Poporului subliniază că, potrivit CCR, nu este obligatorie obținerea unui aviz, ci doar solicitarea lui.
„Atât din informațiile publice existente pe site-ul CES, cât și în urma unei întrevederi cu Bogdan Simion, președintele CES, reiese că proiectul a fost trimis spre avizare”, se precizează în documentul Avocatului Poporului.