Eazy Asigurări, cea mai nouă apariție pe piața asigurărilor, controlată de Sacha Dragic, o recrutează pe Raluca Țintoiu, concediată de la NN Pensii după ce a avertizat în 2017 că Guvernul Dragnea vrea să naționalizeze pensiile private

Raluca Țintoiu Sursa foto: ING

Raluca Țintoiu, concediată de la fondul de pensii private NN Pensii după ce a avertizat în 2017 că Guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii, a fost numită membru ne-executiv în Consiliul de Administrație al Eazy Asigurări, companie de asigurări înființată de familia Dragic, fondatorii Superbet. Aceasta este cea mai recentă companie autorizată pe piața asigurărilor din România, marcată în ultimii ani de două falimente succesive ale celor mai mari jucători.

Raluca Țintoiu conduce din iunie 2023 D Craig Finance, divizia financiară a holdingului D Craig, deținut de familia de antreprenori Sacha si Augusta Dragic. D Craig Finance este acționarul Eazy Asigurări și al societății de valori mobiliare, Investimental.

Raluca s-a întors în România în 2023, după 6 ani petrecuți în Olanda și Polonia, unde a lucrat ca director în cadrul departamentului de Strategie și Dezvoltare a NN Group și apoi ca lider de proiect pentru integrarea unei importante companii de asigurare achiziționate de NN Group în Polonia. Până în 2017, în România, a fost director general și membru în consiliul de administrație al celui mai mare fond de pensii private local, NN Pensii.

Anterior, a fost Managing Director pentru departamentul de Corporate Finance Advisory din cadrul UniCredit Corporate and Investment Banking, România și a ocupat poziții executive în divizia de Wholesale Banking a ING Group, în România și în Marea Britanie.

Raluca deține o diplomă de MBA de la London Business School, a absolvit programul de guvernanță corporatistă destinat membrilor consiliilor de administrație al Pearson Inst./ Financial Times din Marea Britanie și o serie de alte cursuri de pregătire în România și străinătate.

„Sunt încântată să mă alătur Consiliului de Administrație al Eazy Asigurări într-o perioadă decisivă atât pentru companie, cât și pentru industria asigurărilor din România. Am acceptat această provocare pentru a susține viziunea strategică și angajamentul pentru inovație al Eazy Asigurări. Sunt încrezătoare că experiența mea va contribui la consolidarea poziției companiei și la valorificarea oportunităților oferite de piață”, a declarat Raluca Țintoiu.

În septembrie 2023, Eazy Asigurări a fost aprobată de ASF să ofere produse de asigurare, incluzând RCA, Casco, asigurare pentru locuințe, asigurări de sănătate și de răspunderi civile.

Eazy Asigurări face parte din portofoliul deținut de vehiculul de investiții D Craig Holding, fondat de catre familia Dragic. D Craig mai derulează investiții în servicii financiare (Investimental, pachete minoritare în fondul Mozaik Investments etc.), în domeniul imobiliar (prin ELI Parks), dar și în firme listate la BVB.

D Craig Holding a fost fondat de Sacha Dragic, care a fondat, împreună cu soția sa, grupul de pariuri sportive. În 2019 grupul a atras în acționariat fondul de private equity Blackstone.

Concedierea Ralucăi Țintoiu de la NN Pensii

În aprilie 2017, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România, le-a transmis clienţilor o informare despre existenţa în spaţiul public a unor discuţii privind o eventuală decizie de naţionalizare a Pilonului II şi recomanda acestora să se informeze.

Naţionalizarea pensiilor private fusese pusă atunci în discuţie de Cătălin Predoiu, atunci prim-vicepreşedintele PNL, iar în prezent actual ministru de Interne. Liviu Dragnea, fost lider PSD, spunea că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la fostul preşedinte ASF, Mişu Negriţoiu. Naționalizarea Pilonului II a fost negată atunci vehement de Liviu Dragnea și de ministrul Finanţelor de atunci, Viorel Ștefan.

Însă ASF, condusă atunci de Mișu Negrițoiu, a convocat o şedinţă fulger şi i-a retras autorizaţia lui Raluca Ţintoiu, la acel moment director general al NN Pensii. Ea a primit o amendă în nume personal și i-a fost interzis să se mai angajeze timp de 10 ani pe o funcţie similară în România şi în Uniunea Europeană. De asemenea, compania NN Pensii a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii. Toţi membrii consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au votat atunci pentru sancţionarea istorică a NN Pensii.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea declara atunci că NN Pensii „a făcut un lucru nepermis” când a trimis informarea către clienţi, iar ASF şi Ministerul Finanţelor Publice „trebuie să sancţioneze foarte mult”. „Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze foarte dur pentru că trebuie să fim exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român. Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere”, spunea preşedintele PSD.

Ulterior, în același an, următorul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, a revenit asupra temei și a anunțat că își dorește desființarea Pilonului II de pensii. Acesta promitea contribuabililor posibilitatea de returnare a banilor, la alegere, fie în fondul Pilonului I, fie în Pilonul III, facultativ.

Măsura naționalizării nu a mai fost aplicată, în urma puternicelor critici publice.

În 2020, Raluca Ţintoiu a câştigat definitiv procesul împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), autoritatea de reglementare care a sancţionat-o financiar şi i-a interzis să ocupe o funcţie executivă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.