Electrica obține 3,4 milioane de euro din PNRR pentru a dezvolta un proiect de stocare a energiei electrice / Compania majorează participația la parcul eolian Crucea Power Park

Electrica SA Semnare acord PNRR

Grupul Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român, anunță că a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de 3,4 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a dezvolta un proiect de stocare a energiei electrice în localitatea Fântânele, județul Mureș.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 21,8 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă reprezintă aproximativ 20%.

Demersul, cu denumirea „Construire capacitate de stocare de energie electrică, instalații aferente, posturi de transformare și stația de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente, racorduri externe la SEN și drumuri de acces”, vizează dezvoltarea unor unități de stocare a energiei electrice bazate pe tehnologia bateriilor, cu o capacitate totală de 69,93 MWh.

Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a declarat: „Ne bucurăm să ne numărăm printre beneficiarii fondurilor PNRR pe acest pilon, un stimulent atât de necesar în contextul tranziției energetice accelerate. Această realizare reprezintă un pas important în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiții. Tehnologia de stocare a energiei în baterii oferă multiple beneficii, de la flexibilitatea și stabilitatea rețelei, necesare integrării surselor de energie regenerabilă, la reducerea costurilor și protejarea infrastructurii critice.”

Acesta este al doilea proiect prin care Electrica accesează fonduri din PNRR, după ce, în octombrie 2023, a obținut finanțare pentru proiectul fotovoltaic Satu Mare 2, dezvoltat de filiala sa, Sunwind Energy. Cu o capacitate instalată de aproximativ 27 MWp, proiectul este programat să fie finalizat până la sfârșitul acestui an.

Consolidare participație Crucea Power Park

Totodată, Electrica anunță că preia 20% din parcul eolian Crucea Power Park, ajungând la o participație majoritară de 60%. Parcul eolian, cu o capacitate instalată de 132 MWp, se află în faza de obținere a autorizațiilor și va integra o componentă de stocare a energiei electrice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.