Grupul Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a anunțat că ANAF a impus taxe suplimentare de 33,5 milioane de euro subsidiarei sale Telekom Romania Mobile (TKRM), legate de presupuse erori de calcul ale TVA și ale impozitului pe profit, sumă care va fi majorată datorită penalităților, dobânzilor și suprataxelor. Telekom vrea să se folosească de prevederile Ordonanței 107/2024 privind amnistia fiscală, în cazul în care este plătită suma principală. TKRM va depune și o cerere de anulare a constatărilor controlului fiscal.
„Hellenic Telecommunications Organization S.A. („OTE”) anunță că, în contextul auditului fiscal al subsidiarei sale deținute integral Telekom Romania Mobile („TKRM”) pentru anii fiscali 2017-2021, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus 33,5 milioane de euro obligații fiscale suplimentare (principal), legate de presupuse erori de calcul ale TVA și ale impozitului pe profit, sumă care va fi majorată datorită penalităților, dobânzilor și suprataxelor.
TKRM intenționează să facă uz de prevederile Ordonanței 107/2024 din România, care prevede scutirea de penalități, dobânzi și suprataxe dacă suma principală este achitată. În același timp, TKRM va depune și o cerere de anulare a constatărilor controlului fiscal în fața instanțelor competente, în conformitate cu legislația aplicabilă.
Aceste sume se referă la anii fiscali trecuți și nu au niciun impact asupra performanței organice a grupului”, arată un anunț publicat vineri pe bursa din Atena.
Digi Romania, deținută de Zoltan Teszari, și o companie deținută de omul de afaceri Adrian Tomșa au cumpărat, în luna mai, operatorul de telefonie mobilă Telekom România, printr-o companie de tip vehicul de investiții – West Network Invest S.R.L.
Digi este majoritar în compania West Network Invest.
Compania înființată în urmă cu 11 ani nu a raportat afaceri niciodată, ci doar pierderi cuprinse între câteva sute și câteva mii de lei și nu are angajați raportați.
Anterior, grecii de la Hellenic Telecom au încheiat un memorandum pentru vânzarea Telekom România Mobile către o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV. În piață, au existat discuții Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţie, iar presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS.
Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group. Clever Media deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV. Orlando Nicoară este co-fondator la profit.ro. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024, unde director este tot Orlando Nicoară. În 2019, Adrian Tomșa a preluat Prima TV de la Cristian Burci, patronul Adevărul, plătind 5 milioane de euro pentru postul TV.
Presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS.
Președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, declara că instituția este interesată de unde vin banii pentru achiziția companiei de telecomunicații Telekom.