BREAKING Telekom România se vinde către Digi Romania și omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV / Acord de principiu încheiat între societăți

telekom

Digi Romania deținută de Zoltan Teszari și o companie deținută de omul de afaceri Adrian Tomșa cumpără operatorul de telefonie mobilă Telekom România, printr-o companie de tip vehicul de investiții, se arată în anunțuri simultane la Bursă ale Digi România și OTE, acționarul majoritar al Telekom Mobile.

UPDATE 18.46 Consiliul Concurenței nu a primit încă o notificare privind tranzacția, aceasta urmând să vină în următoarele săptămâni, conform surselor Economedia.

Tranzacția necesită și o decizie de securitate națională.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

—-

Știrea inițială 

„Acorduri încheiate de Digi Romania S.A. (denumită anterior RCS & RDS S.A.), filiala din România a Societății.

Societatea informează piața că, în data de 27 mai 2024, Digi Romania S.A. („Digi”) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni și condiții pentru achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications S.A. („Telekom Romania Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzacția”)”, se arată într-un anunț publicat la Bursă.

Digi transmite că încheierea tranzacției este condiționată de mai multe aspecte, printre care finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile competente și finalizarea și semnarea documentației aferentă Tranzacției.

Conform înțelegerii dintre acționarii West Network Invest S.R.L., în cazul în care Tranzacția este finalizată, Telekom Romania Mobile urmează să rămână în piață ca operator independent de telecomunicații.

Comunicatul arată că Digi este majoritar în compania West Network Invest. Însă datele de pe platforma Termene.ro arată că compania este deținută în proporție de 75% de Adrian Tomșa și în proporție de 25% de RCS RDS SA (DIGI COMMUNICATIONS N.V. este asociat indirect cu 23,39%).

Compania înființată în urmă cu 10 ani nu a raportat afaceri niciodată, ci doar pierderi cuprinse între câteva sute și câteva mii de lei și nu are în prezent angajați raportați).

Telekom Romania este controlată de grupul elen OTE, care deține peste 99,9% din acțiuni, iar trei acțiuni sunt în proprietatea Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR). La rândul său, grupul OTE este deținut în proporție de

Context. Amintim că anterior grecii de la Hellenic Telecom au încheiat un memorandum pentru vânzarea Telekom România Mobile către o companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV. În piață, au existat discuții Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţie, iar presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS.

Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group. Clever Media deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV. Orlando Nicoară este co-fondator la profit.ro. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024, unde director este tot Orlando Nicoară. În 2019, Adrian Tomșa a preluat Prima TV de la Cristian Burci, patronul Adevărul, plătind 5 milioane de euro pentru postul TV.

Presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS. „Este acţionar în eAD. Cunosc marota aceasta cu Adrian Tomşa care ar fi un apropiat al lui Zoltan Teszari. În momentul de faţă, Adrian Tomşa reprezintă interesele companiilor în care este acţionar. Mai departe, îl puteţi întreba pe dânsul direct cât este de apropiat de Zoltan Teszari.”, a spus Orlando Nicoară în 2019 pentru paginademedia.ro.

Președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat anterior că instituția este interesată de unde vin banii pentru achiziția companiei de telecomunicații Telekom.

„2024 se anunţă un an mai complicat din punct de vedere al fuziunilor. Avem de gestionat posibila vânzare a Telekomului, al patrulea operator de telefonie mobilă din ţară. Trebuie să vedem dacă rămânem cu patru sau va fi preluat de unul dintre cei existenţi. E o operaţiune care nu s-a realizat în 2023, a fost blocată pe securitate naţională. Vedem dacă vom reuşi anul acesta să ajungem la o formulă sau dacă ne propun, vânzătorul şi cumpărătorul, o formulă care e acceptabilă şi din punct de vedere concurenţial şi din punct de vedere al securităţii naţionale”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a mai spus că Consiliul Concurenței analizează „dacă e viabil acest al patrulea jucător, pentru că am prefera să rămână patru jucători. Trebuie să vedem care e planul de faceri, care este capacitatea investitorului de a asigura funcționarea Telekom, care nu merge grozav, nu este o firmă înfloritoare. Ne uităm dacă cineva vrea să o țină în viață, are capacitatea și are banii să îi asigure funcționarea până când se stabilizează”.

Bogdan Chirițoiu a fost întrebat dacă Consiliul Concurenței analizează tranzacția și din prisma informațiilor că Adrian Tomşa ar putea obţine finanţare şi de la RCS&RDS pentru tranzacţie.

Bogdan Chirițoiu a răspuns că contează de unde vin banii, care este beneficiarul final și că analiza se va schimba în funcție de acest lucru.

„Ca să nu crească tarifele, am fost mereu deschiși la utilizarea în comun a resurselor, co-utilizarea stâlpilor, de exemplu. Să se dea acces reciproc la infrastructură suntem deschiși, nu vedem o problemă. […] Și atunci contează de unde vin banii, pentru că într-adevăr conceptul este beneficiar final. Nu mă uit doar la cel care vine și cumpără. Ci la beneficiarul final. Dacă de la un jcptor de pe piață, evident că atunci analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar se schimbă, pentru că cumpără cel care finanțează.”, a mai spus el, conform unui videoclip publicat de Ziarul Financiar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.