Reprezentanții Federației Patronatelor din Industria Alimentară Romalimenta transmit că nu susțin proiectul generalizării adaosurilor comerciale și cer reintrarea pe traseul normal al economiei de piață. “Deși într-un mediu confuz și tensionat, nu suntem în stare de razboi”, transmit aceștia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Reprezentanții Federației Romalimenta precizează că au participat activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67, înțelegând “imperativul verii 2023 – calmarea inflației alimentare și atenuarea efectelor ei asupra populației”.

“Suntem conștienți că există situații excepționale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înțelept tensiuni extreme din piață și, ca atare, am înțeles cu toții că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67. Între timp, însă, am asistat la prelungirea și extinderea măsurilor, iar acum se vorbește apăsat despre  generalizarea și, practic, eternizarea plafonării, încat ne intrebăm dacă în Constituție mai e scris că avem economie liberă de piață?”, transmit reprezentanții asociației.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Aceștia susțin că intervenția statului în piață este, uneori, “un rău necesar”, cu condiția ca ea să aibă un caracter excepțional și limitat în timp și ca arie. “Ceea ce nu este cazul acum: ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an și jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, și fără niciun termen”, transmite Romalimenta.

Cei din industrie spun acum că măsura este “nejustificată și extrem de păgubitoare, nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze”. Aceștia cer reintrarea în normalul economiei de piață – “cel mai bun mecanism cunoscut până în prezent de reglare a producției, stocurilor, prețurilor, de răsplătire a eficienței și corectitudinii, în beneficiul atât al producătorilor, cât și al consumatorilor”.

“Dacă, totuși, plafonarea adaosurilor comerciale este o măsură bună, care nu dăunează nimănui și face bine tuturor, ne întrebăm: De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deși toate au trecut prin inflația alimentară? De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu? De ce nu o facem universală, și în chimie, construcții, bănci, servicii, etc?”, transmite Romalimenta.

Poziția asociației vine în contextul în care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern, conform Agerpres.

“În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de… Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti. Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.