Electromagnetica București (simbol bursier ELMA), companie cu o tradiție de 85 de ani în fabricarea de corpuri de iluminat și primul producător de telefoane și centrale telefonice din România, continuă procesul de vânzare a activelor de producție. După ce, în urmă cu câteva luni, a vândut toate microhidrocentralele pe care le deținea – 11, pentru 33,5 milioane lei, acum a venit rândul liniei de producție pentru stații de încărcare electrică.
Potrivit unui anunț remis bursei, ELMA organizează licitație pentru vânzarea „activității de producere stații de încărcare vehicule electrice, constând în întreagaactivitate de proiectare, fabricație, exploatare și service aferentă producerii de stații de încărcare vehicule electrice, documentație tehnică, materiale, componente și subansamble, fabricație stații de încărcare, stații de încărcare, platforma ELMotion” la un preț de pornire de 7 milioane lei.
La momentul vânzării microhidrocentralelor, compania preciza că a decis să-și optimizeze portofoliul și să își aloce resursele către domenii cu un potențial de creștere mai mare. Deși piața autovehiculelor electrice, care ar include și stațiile de încărcare aferente, ar putea părea una cu potențial mare de creștere, datorită politicilor climatice în vigoare în UE, s-ar părea că managementul ELMA nu are aceeași viziune.
În acest moment, din activele producțive ale fabricii, ar mai rămâne linia de fabricație corpuri de iluminat.
Principalul activ ce încă rămâne la dispoziția fabricii este sediul. Situat pe Calea Rahovei, este una dintre cele mai mari clădiri de birouri din București (din punct de vedere al suprafeței desfășurate), din închirierea spațiilor asigurându-și o bună parte din venituri. Sediul este situat la marginea unor dezvoltări imobiliare de amploare de la Intersecția Răzoare pe Strada Trafic Greu, din care cea mai mare este cea a One United, care conține birouri și sute de apartamente.
Performanța financiară a ELMA s-a deteriorat substanțial 2024/2023 , cifra de afaceri reducându-se la jumătate iar compania a intrat pe pierderi. Conducerea companiei s-a schimbat, anul trecut, directorul Eugen Scheușan, ce conducea, încă de la Revoluție, fabrica renunțând la funcție.
Electromagnetica este o societate care, conform declarației (ne-actualizată) de pe site-ul propriu, își desfășoară activitatea în mai multe domenii, printre care producerea de corpuri de iluminat cu led, stații de încărcare mașini electrice, alte activități de producție (elemente de injecție de masă plastică, aparataj electric, elemente de siguranță feroviară, închirierea de spații pentru birouri, spații industriale, terenuri și furnizare de utilități. Compania se mai ocupă și cu producerea de energie electrică din surse regenerabile (produsă în centrale hidroelectrice de mică putere) și furnizarea de energie electrică.