Miza pe energie verde: Turcia plănuiește investiții de miliarde de dolari pentru a-și crește de patru ori capacitatea de producţie de energie eoliană şi solară

Parc eolian Engie Parc eolian Engie

Turcia va avea nevoie de investiţii publice şi private de 108 miliarde de dolari, deoarece îşi propune să îşi mărească de patru ori capacitatea de producţie de energie eoliană şi solară, la 120.000 MW până în 2035, a declarat luni ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Vorbind la un eveniment în care a fost prezentat planul Turciei în domeniul energiei regenerabile, Bayraktar a spus că termenii pentru prima licitaţie din acest an pentru resursele de energie regenerabilă vor fi anunţate săptămâna viitoare. Ministerul Energiei lucrează la modificarea reglementărilor actuale pentru investiţiile în energie regenerabilă şi pentru a încuraja sectorul privat să participe mai mult, a adăugat Bayraktar.

Ca parte a eforturilor de a creşte capacitatea, ministerul se va concentra pe 34.000 MW de aplicaţii pentru pre-licenţe şi permise pentru centrale care nu au fost încă transformate în investiţii.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

”Trebuie să accelerăm şi să ne concentrăm asupra capacităţii aflate în proces de investiţie… Ne propunem să reducem perioada de obţinere a unui permis la doi ani de la patru ani,” a spus Bayraktar.

Din totalul investiţiilor necesare pentru a creşte capacitatea, aproximativ 28 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transmisie, construirea transformatoarelor şi instalarea reţelelor de transmisie la înaltă tensiune în întreaga ţară, a mai spus Bayraktar.

Deşi capacitatea de energie eoliană şi solară a Turciei a crescut rapid în ultimii ani, un proces lung de autorizare şi lipsa de finanţare au fost principalele probleme de îngrijorare pentru investitorii din sectorul energetic.

Turcia va organiza o licitaţie pentru alocarea a 2.000 MW de centrale eoliene şi solare la începutul anului viitor, cu un nou sistem care va oferi un preţ minim şi garanţii pe termen lung pentru achiziţia de electricitate, ceea ce va facilita finanţarea investiţiilor, a spus Bayraktar.

Turcia, care dispune de resurse modeste de petrol şi gaze naturale, încurajează investiţiile din sectorul privat în centralele de energie regenerabilă încă din 2005, pentru a reduce costurile mari pentru importuri şi a se izola de riscurile geopolitice.

Centralele solare, eoliene, geotermale şi pe biomasă care au început să funcţioneze după 2005 au atins o capacitate instalată de aproximativ 30.000 MW, reprezentând 17,7% din capacitatea instalată naţională totală, în ultimii 18 ani, conform datelor.

Deşi consumul de electricitate al Turciei s-a triplicat în 20 de ani, este aşteaptat să crească şi mai rapid în următorii ani datorită transformării energetice pe termen lung, care implică înlocuirea energiei pe bază de combustibili fosili cu electricitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.