Cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski, intenţionează să intre pe nouă noi pieţe din Europa/ În România a deschis deja o sucursală în primăvară

PKO Bank polski Sursa foto: Facebook

PKO BP intenţionează să se extindă pe nouă noi pieţe din Europa, în conformitate cu noua strategie pentru 2025-2027 prezentată joi de cel mai mare grup bancar polonez, informează Reuters, citată de Agerpres.

Instituţia financiară vrea să îşi majoreze cota pe piaţa de corporate lending până la 18%, de la 16,5% în prezent, şi să crească numărul de clienţi de retail până la 15 milioane, de la 11,4 milioane în prezent. PKO BP, care are deja sucursale în Polonia, Germania, Slovacia şi Ucraina, îşi va extinde prezenţa în străinătate pe nouă noi pieţe din Europa, prin deschiderea de filiale care vor deservi exportatorii polonezi.

Banca poloneză nu a dezvăluit care sunt noile pieţe externe pe care intenţionează să intre.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

În toamna anului trecut, PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, spunea printr-un anunț publicat în The Wall Street Journal că urma să lanseze activitatea în România la începutul anului 2024.

Apoi, în primăvara acestui an, a deschis o sucursală în România, potrivit Economica.net. Aceeași publicație scrie acum că polonezii de PKO Bank, nu s-au decis dacă pe piața din România se vor dezvolta organic sau vor cumpăra o bancă deja prezentă în piață, și menționează posibile discuții cu Raiffeisen.

Noua strategie a PKO vizează o rentabilitate a capitalului propriu, sau ROE, de peste 18% în 2027, după ce în prima jumătate a a acestui an a avut un ROE de 19%, şi să îşi menţină capacitatea de a plăti dividende şi a derula răscumpărări de acţiuni. De asemenea, banca deţinută de statul polonez vrea să menţină raportul cost/venit de sub 35% şi costul riscului la 70-90 puncte de bază în 2027.

Comparativ, precedenta strategia a PKO prevedea o rentabilitate a capitalului propriu de peste 12% în 2025, un raport cost/venit de sub 45% şi un cost al riscului cuprins între 70-90 puncte de bază.

PKO este prima mare companie controlată de stat care îşi anunţă noua strategie, după modificarea echipei manageriale în urma alegerilor legislative din 2023. Pe lângă PKO, investitorii aştepată o nouă strategie de la grupul de asigurări PZU SA şi Orlen SA, cel mai mare grup energetic polonez.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.