Ministerul Agriculturii a decis să amâne controversatul proiect de ordonanță care prevedea plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România. În schimb, intenționează să înființeze un comitet de monitorizare a prețurilor, conform informațiilor Economedia și G4Food.
UPDATE 17.50 Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a confirmat pentru Agerpres că preţurile alimentelor, adaosurile comerciale şi accesul produselor româneşti pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.
Acesta a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, însă prin această iniţiativă de monitorizare îşi propune să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele româneşti comparativ cu cele din import.
„Ieri (miercuri n.r.) am avut o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii. Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile”, a precizat Barbu.
Acesta susţine că, în cazul în care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentanţii acestuia posibilitatea listării şi va lua decizia de a pune pe raft aceste produse româneşti.
„Practic, este pentru prima oară când se realizează în acest lanţ procesator-retail-minister, un comitet care să rezolve cu adevărat problemele procesatorilor. Mai mult de atât, analizează clar orice practică comercială neloială, astfel încât să nu mai vedem aceeaşi categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din România să aibă un adaos comercial mai mare. Aceleaşi categorii trebuie să aibă acelaşi adaos comercial”, a explicat şeful MADR.
În opinia sa, prin monitorizarea făcută de acest comitet, accesul procesatorilor la raft se va face mult mai uşor.
„Toate problemele care ne veneau pe industria alimentară, toate sesizările, în loc să stăm, şi eu ca ministru şi colegii mei de la Ministerul Agriculturii, să sunăm la retailerii care nu îl primeau la raft, toate aceste probleme vor fi puse şi rezolvate în cadrul comitetului de monitorizare”, a adăugat el.
Barbu a adăugat că nu s-a renunţat „cu totul” la măsura de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, însă s-a decis ca până pe 31 decembrie să funcţioneze acest comitet de monitorizare, iar dacă va funcţiona „foarte bine”, acest mecanism va fi prelungit.
„Dacă va funcţiona foarte bine, va fi în continuare prelungit şi procesatorii vor avea acces la raft şi la un preţ corect, la fel şi consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor şi a retailerilor, care ne-au spus că avem o ordonanţă care este în vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici şi medii. Am fost de acord să nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel încât să rezolvăm problemele, preţurile să fie corecte la raft şi adaosurile comerciale practicate la produsele din România faţa de cele din import”, a explicat ministrul Agriculturii.
Barbu a mai spus că Ordinul prin care se va înfiinţa comitetul de monitorizare ar putea să fie finalizat vineri, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a acestui comitet.
„Astăzi s-a trimis solicitarea către retaileri, către procesatori, să îmi desemneze persoanele, s-a trimis la Consiliul Concurenţei, şi cum avem persoanele demarăm întocmirea Ordinului. Sper ca mâine să dăm Ordinul pentru comitetul de monitorizare, iar săptămâna viitoare să fie deja prima întâlnire. Acestea vor avea loc săptămânal. De asemenea, am solicitat atât retailerilor, cât şi procesatorilor, ca, atunci când apar în media, pe televizor, sau în anumite publicaţii informaţii care arată că anumite alimente au crescut foarte mult, să ieşim din comitet cu o justificare clară, un comunicat, astfel încât să demontăm aceste lucruri în cazul în care nu este adevărat. În cazul în care este adevărat, trebuie să explicăm exact de unde vin şi de ce vin creşterile”, a concluzionat ministrul Agriculturii.
Știrea inițială
G4Food a publicat, în premieră, draftul de proiect de OUG care viza plafonarea adaosului comercial pentru produsele procesate, dar Ministerul Agriculturii nu a lansat oficial în dezbatere publică proiectul respectiv.
În urma unei discuții care a avut loc, miercuri după-amiază, la sediul Ministerului Agriculturii – la care au participat reprezentanți din industria alimentară și oficiali din agricultură – s-a decis amânarea proiectului de ordonanță care prevedea plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România.
În locul plafonării, conform unor surse consultate de G4Food, se va înființa un comitet de monitorizare a prețurilor, până pe data de 31 decembrie. Acest comitet – care va fi condus de secretarul de stat Aurel Simion – va include procesatori și comercianți, precum și reprezentanți din Ministerul Agriculturii și de la Consiliul Concurenței.
De menționat este că, la Consiliul Concurenței, există deja platforma Monitorul Prețurilor, la care publicul are acces pentru a verifica prețurile produselor din magazine.
Pe de altă parte, ordonanța care plafonează adaosul comercial pentru 21 de categorii de produse alimentare de bază, cum sunt făina, uleiul și mălaiul, rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an.