Locuitorii din Istanbul care nu au un loc de muncă vor putea, în curând, să utilizeze gratuit sistemul de transport public, o măsură destinată să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Istanbulul, o metropolă cu 16 milioane de locuitori, este primul mare oraş care încearcă o astfel de politică. Măsuri similare au fost lansate în oraşe mai mici precum Budapesta (Ungaria), Birmingham (Anglia) şi Sevilia (Spania).
Programul din Istanbul este neobişnuit de mare. El va fi disponibil tuturor celor care caută un loc de muncă şi sunt înregistraţi la oficiile municipale de şomaj, un grup care în 2023 număra 237.893 de persoane. Fiecare persoană eligibilă va beneficia de 96 de călătorii gratuite pe o perioadă de trei luni, cu maxim patru călătorii pe zi, via o aplicaţie sau un cod QR.
Iniţiativa vine într-un moment în care costurile cu transportul în Istanbul au crescut exploziv. Costurile unei singure călătorii în sistemul public de transport s-a majorat de aproape cinci ori în ultimii cinci ani, pe măsură ce Turcia a cunoscut mai multe crize monetare şi o inflaţie accelerată. În paralel, rata şomajului în Turcia se situa la 8,8% în luna iulie, chiar dacă atunci când sunt luaţi în calcul angajaţii part-time sau lucrătorii sezonieri, rata generală a şomajului a atins 27,2% la finele lunii iulie.
“În special după Covid, subiectul accesibilităţii transportului a devenit un subiect important la nivel global. Autorităţile locale caută modalităţi prin care să sprijine persoanele care se confruntă cu situaţii economice dificile pe fondul crizelor economice”, spune Kaan Yildizgoz, fost director la Asociaţia Internaţională pentru Transport Public (Bruxelles) şi care anterior a supervizat sistemul de metrou din Istanbul.
Subvenţionarea călătoriilor pentru cei care caută un loc de muncă este una din modalităţile prin care oraşele încearcă să facă transportul mai accesibil. Unele oraşe, precum Luxemburg şi Tallinn (Estonia) au făcut transportul public gratuit pentru toţi, însă până acum rezultatele sunt mixte. În multe alte oraşe, transportul este gratuit pentru studenţi şi săraci.
Studiile efectuate în Marea Britanie arată că tarifele cu transportul contează pentru cei care încearcă să reintre pe piaţa muncii. Potrivit unui studiu din 2019 al grupului Urban Transport, 77% din cei care căutau un loc de muncă din oraşele din jurul Londrei nu au acces la un automobil sau motocicletă şi un sfert au declarat că în căutarea unui loc de muncă au fost afectaţi de costurile cu transportul.
Totuşi, studiile au ajuns la concluzii diferite cu privire la modul în care politici precum cele din Istanbul pot afecta ocuparea forţei de muncă. Chiar dacă “majoritatea dovezilor sugerează o corelaţie pozitivă” între politicile de transport şi ocupare, studiile existente “nu sunt clare şi deseori arată rezultate mixte”, potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru studii în transport de la Universitatea din Leeds, care au analizat aproape 100 astfel de studii.