Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, afiliată la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”, trage un semnal de alarmă că amnistia fiscală poate eșua ca măsură de reducere a deficitului.
Conform sindicatelor, termenul de 25 noiembrie 2024 stabilit pentru depunerea și procesarea cererilor de amnistie fiscală depuse de contribuabilii persoane fizice și juridice conform OUG nr. 107/2024 se dovedește a fi total nerealist și imposibil de respectat în condițiile de muncă actuale și cu personalul alocat în prezent acestei activități.
„De la aprobarea OUG privind amnistia fiscală și ulterior a procedurii de aplicare, colegii noștri implicați în această activitate lucrează câte 14 ore/zi, inclusiv sâmbăta și duminica, fără a fi plătiți suplimentar, existând cazuri de epuizare fizică și psihică care au necesitat chemarea ambulanței”, atrag atenția sindicaliștii.
Potrivit lor, numărul redus de angajați alocat acestei măsuri la nivel național, cuplat cu funcționarea greoaie a sistemului informatic al Ministerului Finanțelor și cu insuficienta pregătire a acestei măsuri, duc la imposibilitatea procesării tuturor cererilor până la termenul stabilit prin lege, cu consecințe greu de cuantificat.
Sindicaliștii din Finanțe solicită astfel Ministerului Finanțelor și Guvernului prelungirea cu minim o lună a termenului de procesare a acestor cereri.
„Altfel amnistia fiscală va rămâne doar o măsură pe hârtie, fără rezultatul așteptat (colectarea veniturilor la bugetul statului) iar singurii vinovați pentru neaplicarea ei vor fi, ca de obicei, funcționarii publici și nu decidenții politici”, conchid sindicatele.