Tesla nu este singura companie ce beneficiază de realegerea lui Donald Trump

grafic crestere dreamstime

Președintele Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA în data de 5 noiembrie, ceea ce a dus la o creștere globală a acțiunilor la nivelul piețelor bursiere cu 2,4% la nivel global față de ziua alegerilor. Speranțele investitorilor au crescut cu privire la reducerea impozitelor și a birocrației, ceea ce ar putea stimula economia Statelor Unite și economia globală în ansamblu.

Pe lângă impactul alegerilor din SUA, China a anunțat un pachet de măsuri de stimulare în valoare de 1,4 mii de miliarde de dolari pentru a susține a doua cea mai mare economie a lumii.

În același timp, guvernul Germaniei a suferit o criză, iar Japonia se află într-un impas politic.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Investitorii în America au fost entuziasmați și de caracterul decisiv al victoriei lui Trump, deoarece aceasta a eliminat temerile legate de tulburările post-electorale scrie Economist.

Toate acestea fac ca prezicerea întreprinderilor care vor putea prospera și a celor care nu vor putea prospera în următorii patru ani să fie un joc de noroc – mai ales până când devine clar cine va face politica sub conducerea lui Trump.

Donald & Co: cumpărați, păstrați sau vindeți?

Nu se știe exact cât de mult vor profita Donald Trump și amicii săi. Elon Musk a adăugat aproape 40 de miliarde de dolari la averea sa datorită creșterii prețului acțiunilor Tesla, care a crescut cu 28% de la 5 noiembrie – o rentabilitate frumușică pentru cei aproximativ 100 de milioane de dolari pe care i-a cheltuit pentru a-l ajuta pe Trump să fie ales. Se prefigurează un test timpuriu al relației dintre cei doi. În campania electorală s-a promis abrogarea normelor privind emisiile. Dar unele dintre acestea permit Tesla să vândă credite producătorilor de automobile care nu produc suficiente vehicule electrice pentru a îndeplini standardele de reglementare. Potrivit Jefferies, vânzările de credite au reprezentat 35% din fluxul de numerar liber generat de Tesla între 2019 și 2023 (înainte de cheltuielile de exploatare și de capital). Ce se va întâmpla în continuare va fi un ghid util pentru influența lui Musk asupra politicii – și pentru performanța imperiului său comercial. Lucrurile par mai neclare, din păcate, pentru Truth Social, companie a lui Trump care a încercat să creeze o clonă la rețeaua X a lui Elon Musk. După oscilații nebănuite, acțiunile sale au încheiat săptămâna cu 6% mai ieftine decât în dimineața de după alegeri. În ziua scrutinului, a raportat o pierdere netă de 19 milioane de dolari la vânzări de 1 milion de dolari. Puterea imensă a președintelui american nu se compară cu aritmetica.

Soarta firmelor americane

Firmele americane au un avantaj competitiv în raport cu colegii lor străini, deoarece sunt mai mari, se dezvoltă rapid și obțin profituri mai mari. Acestea ar putea beneficia de reducerea impozitelor pe profit și de dereglementare, care le-ar scădea costurile. Chiar dacă implementarea promisiunilor electorale ale președintelui Trump privind taxele vamale ar putea fi împiedicată de obstacole juridice și legislative, este posibilă totuși o creștere a taxelor. Deși ar putea exista obstacole în calea promisiunii electorale a lui Trump de a aplica o taxă vamală de 10-20% pentru toate produsele străine și de 60% pentru cele chinezești, o anumită creștere a taxelor este probabilă. Firmele americane vor plăti mai mult pentru importuri și se vor confrunta cu represalii atunci când vor vinde în străinătate. Din fericire pentru ele, sunt, în medie, mai puțin expuse la comerțul global decât multinaționalele din economiile orientate spre export din China, Europa și Japonia.

În cel mai rău caz, firmele americane se pot baza pe piața internă vastă. Deși taxele vamale nu vor fi „frumoase” pentru cumpărători, acestea nu trebuie să fie neapărat negative pentru profituri pe termen scurt. Iar în cazul schimbului de taxe, firmele mai mici tind să fie mai puțin expuse la comerțul internațional decât multinaționalele. Cele mai mari două câștigătoare post-electorale din rândul celor mai valoroase 1.500 de firme americane au fost niște mici întreprinderi axate pe piața internă: GEO Group, care, printre altele, administrează centre de detenție pentru migranți, și CoreCivic, un operator de închisori private. Fiecare a câștigat două treimi din valoare în decurs de trei zile, aducând capitalizarea lor de piață combinată la 6 miliarde de dolari.

De la victoria lui Trump, Indicele S&P 500 al celor mai mari companii americane a înregistrat o creștere de 3,7%, în timp ce indici similari din alte locuri au crescut mai puțin (China, Japonia, Mexic), au scăzut (Europa, Hong Kong) sau au stagnat (India).  Remarcabil este saltul de 6,1% al indicelui Russell 2000, care urmărește evoluția celor mai mici companii publice din America. Aceasta constituie o veste bună pentru aceste companii mai mici, care au avut randamente mai slabe în comparație cu cele ale corporațiilor mari, de-a lungul unei perioade de aproximativ un deceniu. Potrivit lui Steven DeSanctis de la Jefferies, o bancă de investiții, aceasta este cea mai lungă perioadă de decădere pentru aceste companii mici.

Trump, care este considerat a fi un lider în afaceri. Sub președinția lui, este posibil ca autoritățile să faciliteze mai multe fuziuni, care aduc valoare pentru acționarii companiilor mai mici (dar nu întotdeauna și pentru cumpărători). Astfel, perspectiva se îmbunătățește pentru acești „David din afaceri” care se confruntă cu mai puțină birocrație decât acei „Goliat” corporativi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.