Rusia a întrerupt fluxul de gaze către OMV și Austria / Care este efectul în regiune și pentru România

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Cronica unui „divorț energetic” prevestit… Moscova și-a îndeplinit imediat amenințarea de a închide robinetele de gaz către Austria, reziliind un acord de tranzit cu OMV mai devreme decât era planificat.

„Debitele zero” sunt în vigoare încă de sâmbătă dimineață și, în ciuda faptului că reprezintă un mic procent din aprovizionarea cu energie a Europei, efectele acesteia s-au văzut deja în cifrele financiare, relatează Energypress.

Săptămâna trecută, doar vestea că întreruperea fluxului era iminentă a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze – peste 47 euro/MWh (maximul ultimilor 12 luni), demonstrând încă o dată cât de vulnerabilă este piața la fiecare eveniment.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Decizia de la arbitraj

Totul a început miercurea trecută, când OMV a anunțat o hotărâre arbitrală, în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț (ICC), în legătură cu livrările de gaze destinate pieței germane ale Gazprom Export, nerealizate după septembrie 2022 (sabotajul NorthStream). OMV a lansat această cerere de arbitraj în ianuarie 2023.

Potrivit deciziei, OMV poate recupera daune în valoare de 230 de milioane de euro plus dobânzi și costuri, ceea ce, potrivit companiei, contribuie pozitiv la soldul pierderilor financiare corespunzătoare cauzate în 2022. Austriecii au subliniat că fac toți pașii necesari pentru a pune în aplicare hotărârea arbitrală cu efect imediat, oferind și detalii. Anume vor proceda la compensarea creanțelor cu tarifele din contractul de furnizare de gaze austriece.

În anunțul său, OMV recunoaște că se așteaptă o deteriorare a relației contractuale în temeiul acordului de furnizare austriac al OGMT cu Gazprom Export, inclusiv o posibilă întrerupere a furnizării de gaze naturale. „În acest caz, ar putea apărea mici pierderi de compensare unice, dar vor fi în mod clar compensate de efectele pozitive ale pierderilor recuperate”, au spus reprezentanții companiei.

…ceea ce s-a și întâmplat

Deși jucătorii de pe piață au susținut că primele consecințe vor apărea în jurul datei de 20 noiembrie (data la care se fac de obicei plățile OMV), reacția Moscovei a fost imediată: Vineri a informat compania austriacă că, de sâmbătă dimineața, devreme, închide robinetele. Ceea ce a făcut.

Gazprom a confirmat că fluxurile de tranzit prin Ucraina funcționează la niveluri normale, în special fluxurile din Ucraina către Slovacia, la punctul Velke Kapusany, însă acest lucru nu a mai fost valabil, de ieri dimineața. Gazul este însă dus până la Viena de alți cărăuși, nu înseamnă că nu mai vine deloc.

„Ar putea fi vândut de oricine – spre deosebire de OMV – care încă primește gaz de la Gazprom în baza unor contracte pe termen lung. La rândul său, oricine îl putea cumpăra, inclusiv OMV”, a spus Katja Yafimava, cercetător senior la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

Ea a adăugat că, deși această tranzacție ar putea continua în viitor, oferta va fi expusă fluctuațiilor prețurilor spot și, prin urmare, va fi mai volatilă.

Fluxuri în Europa Centrală

Fluxurile de gaze rusești către Europa Centrală ar putea fi ajustate până la jumătatea săptămânii, având în vedere că este nevoie de aproximativ trei zile pentru a transporta gazul din Rusia la Baumgarten din Austria, iar reducerea la OMV a venit brusc, a declarat Karel Hirman, fostul ministru al Economiei al Slovaciei.

România este mai puțin afectată de această sistare a gazelor către OMV, proprietarul Petrom, pentru că are propria producție de gaze și importă via Bulgaria, inclusiv gaze rusești, dar prin Turcia. Rămâne însă de văzut care va fi relația OMV cu gazele din România, acum, că ea nu mai beneficiază de cantități semnificative.

Ar mai putea apărea o consecință, anume că prețul regional al gazului nu va mai fi stabilit la Viena ci se mută mai aproape, poate chiar la Istanbul, unde noul hub de gaze pentru sudul Europei se construiește, prin voința Rusiei, Turciei și Azerbaijan-ului.

Relațiile Războiului Rece

Relațiile Austriei cu gazele naturale rusești – apoi sovietice – datează din epoca Războiului Rece. Austria a fost una dintre primele țări occidentale care a importat gaze naturale din Uniunea Sovietică, prin Ucraina, încă din 1968, la hubul Baumgarten de lângă granița cu Slovacia.

Această relație trebuia să se încheie la începutul anului viitor odată cu expirarea contractului dintre Gazprom și OMV, ca parte a acordului mai larg de tranzit pe 5 ani pentru gazul rusesc prin Ucraina.

De altfel, având în vedere incertitudinea tot mai mare privind livrările de gaze naturale rusești în Europa, Austria a avut grijă să caute rute alternative, întărindu-și aprovizionarea din alte țări, precum Turcia și Norvegia.

„În ceea ce privește securitatea aprovizionării, nu este chiar o problemă. Avem suficient gaz în depozit și există câteva alte surse de gaze naturale. Asta înseamnă că nu va lipsi, chiar dacă iarna este foarte rece”, a comentat Walter Boltz, fost membru al consiliului de administrație al autorității austriece de reglementare a pieței de energie electrică și gaze E-Control.

Înainte de invazia Ucrainei în 2022, Rusia a furnizat UE aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale.

În ciuda unei scăderi uriașe a aprovizionării de când Kremlinul și-a lansat războiul total în Ucraina, UE se bazează în continuare pe Rusia pentru aproape o cincime din aprovizionarea cu gaze naturale, iar comisarul pentru energie, Kadri Simpson, a fost clar când a fost întrebat dacă blocul este pregătit să include gazele naturale în regimul de sancțiuni în continuă expansiune.

„Rămânem pe deplin angajați să finalizăm eliminarea treptată a gazului rusesc, care poate fi realizată fără a pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Europei”, a declarat Simpson reporterilor săptămâna trecută la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.